Facebook Pixel

Саміт миру 2024: цілі, дата та країни-учасники

У Швейцарії 15 та 16 червня відбудеться міжнародний саміт, націлений на отримання широкої міжнародної підтримки ініціатив президента України Володимира Зеленського, включаючи повне відведення російських військ з української території. Представники рф не отримали запрошення на захід.

На 15-16 червня намічено світовий саміт у Швейцарії. Провідні лідери багатьох країн та міжнародних організацій зійдуться для обговорення необґрунтованої повномасштабної війни рф проти України.

За інформацією видання Reuters, російське вторгнення в Україну триває вже третій рік, і українські збройні сили зазнають значного тиску на передовій. Саме тому Володимир Зеленський сподівається повернути конфлікт між рф та Україною до центру уваги світової дипломатії після того, як протягом багатьох місяців увага світової громадськості була прикута до подій у Газі.

Світовий саміт спрямований на встановлення основ для довгострокового миру в Україні та розробку плану дій для можливої участі москви у цьому процесі. Однак іноземні журналісти зазначили, що рф відхилила цю ініціативу, вважаючи її марною тратою часу.

Китай, поглиблюючи співпрацю з росією після повномасштабного вторгнення рф до України 24 лютого 2022 року, оголосив, що не візьме участі у саміті, незважаючи на заклики Києва.

Які країни візьмуть участь у Саміті миру

Українська сторона надіслала запрошення приблизно до 160 столиць та організацій, включаючи західних союзників України, а також країни Південної Америки, Африки та Близького Сходу.

Кількість країн та організацій, які підтвердили свою участь у Саміті миру у Швейцарії, скоротилася з 93 до 78 до 11 червня.

Водночас не зазначено, які конкретно країни чи організації не братимуть участі. Один із дипломатів висловив думку, що цей список може бути доповнений. Інший наголосив, що є час для врегулювання ситуації.

На початку червня президент України Володимир Зеленський оголосив, що участь підтвердили 106 країн та організацій. Однак він додав, що кремль активно намагається завадити проведенню саміту.

Які країни відмовилися їхати

Наразі відомо, що Китай, Камбоджа та Саудівська Аравія відмовилися від участі у світовому саміті у Швейцарії. Повний перелік учасників:

  • Китай відмовився від запрошення через невиконання умов, включаючи необхідність участі обох сторін, як рф, так і України.
  • Саудівська Аравія відмовилася брати участь у Саміті миру через те, що москва не візьме участі у заході.
  • Бразилія приєдналася до спільної заяви разом із КНР про рішення не брати участь.
  • Південно-Африканська Республіка (ПАР) вважає за марне брати участь, якщо кремль не буде представлений.
  • Камбоджа також не братиме участі, якщо на зустрічі не будуть присутні всі сторони конфлікту, особливо рф.

Деякі країни досі вагаються і можуть змінити своє рішення щодо присутності на Глобальному саміті миру. Декілька держав підтвердили свою участь, проте не на найвищому рівні представництва, як президенти.

Що обговорюватимуть

За словами представника президента Сергія Никифорова, на майбутніх переговорах, заснованих на десятипунктовій «Формулі миру» Зеленського, основну увагу буде приділено трьом ключовим темам: забезпечення продовольчої безпеки, ядерна безпека та питання звільнення всіх в'язнів та депортованих осіб.

Перші переговори між Україною та рф відбулися на початку повномасштабного російського вторгнення. Зустрічі делегацій пройшли спочатку в Білорусі, а потім у березні 2022 року в Стамбулі, проте переговори були безуспішними і не дали результатів.

Протягом 2022 та 2023 років Китай, Ватикан та група африканських країн оголошували деякі мирні ініціативи, однак вони також не привели до конкретних результатів.

Восени 2022 року Зеленський підписав указ про припинення переговорів із путіним. Позиція України полягає в тому, що переговори з рф стануть можливими лише після повного виведення російських військ із ТОТ.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉