Facebook Pixel

Хто з чоловіків втратив право на відстрочку за новими правилами

Із затвердженням нового закону про мобілізацію 18 травня 2024 року було розширено категорії чоловіків, які мають право на відстрочку. Водночас деякі категорії, які раніше мали це право, тепер позбавлені його.

Про це розповіла адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко в коментарі «РБК-Україна».

Катерина Аніщенко зазначає, що з ухваленням нового закону одночасно розширилося і звузилося коло осіб, які мають право на відстрочку від служби у ЗСУ.

Наприклад, можуть мотивувати деяких студентів. Наразі відстрочку можуть отримати лише ті, хто навчається на денній чи дуальній формі навчання, а також аспіранти. Це означає, що студентам з другою чи третьою вищою освітою та тим, хто навчається заочно, більше не надається право на відстрочення.

Також, через зниження віку призову, чоловіки віком 25 та 26 років втратять право на відстрочку.

Крім того, багатодітні батьки позбавляться права на відстрочку, якщо вони мають заборгованість за аліментами. Територіальні центри соціального обслуговування матимуть доступ до реєстру боржників. Також позбавляться права на відстрочку ті, хто піклується про батьків своєї дружини, якщо у них встановлено першу чи другу групу інвалідності. При цьому залишається можливість отримання відстрочки, якщо чоловік доглядає своїх власних батьків, які мають інвалідність.

Також у новому законі було змінено правила відстрочення для родичів загиблих під час оборони України у війні. Зокрема, було виключено пункт, згідно з яким відстрочку міг отримати неповнорідний брат загиблого, повідомляє адвокат. Водночас збережено право на відстрочку для рідного брата загиблого.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉