Facebook Pixel

Цей день в історії: 25 червня жінка вперше в історії стала доктором наук

25 червня у світі відзначають День моряка, день вітіліго та день кольорового ТБ, в Словенії – День державності, в Хорватії та Мозамбіку – День незалежності, а в Україні – День митної служби.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 25 червня в Україні та світі.

Як венеціанка стала першою жінкою-доктором наук у світі

У 1678 році венеціанка Елена Лукреція Корнаро Піскопія у день свого 32-річчя стала першою жінкою у світі, що отримала ступінь доктора філософії. Донька прокуратора Венеції, Піскопія опанувала грецьку, латинську, французьку, англійську та іспанську мови та «вільні мистецтва», закінчила університет у Падуї. Лукреція пішла у черниці до бенедиктинок та цілком присвятила себе науці. Перший публічний диспут провела у 31 рік.

Спочатку спроби батька домогтися для неї вченого титулу не мали успіху. Канцлер університету, він вже єпископ Падуї, вважав, що місце жінки в церкві, а тому вона має мовчати, а не виступати публічно.

Проте зрештою Піскопія отримала дозвіл на захист докторської дисертації. До смерті у 38 років вона займалась виключно наукою, зокрема філософією та математикою.

У 1678 році венеціанка Елена Лукреція Корнаро Піскопія у день свого 32-річчя стала першою жінкою у світі, що отримала ступінь доктора філософії

У 1678 році венеціанка Елена Лукреція Корнаро Піскопія у день свого 32-річчя стала першою жінкою у світі, що отримала ступінь доктора філософії

У 1783-му французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє на засіданні Паризької академії наук заявив, що вода — це сполука водню і кисню.

У 1848 році була опублікована перша репортажна фотографія. Це був знімок барикад на вулиці Сен-Мор у Парижі під час так званого Червневого повстання, яке почалось у відповідь на плани закриття Національних майстерень для безробітних.

Фото барикад на вулиці Сен-Мор у Парижі 25 червня 1848 року — перше репортажне фото у світі

Фото барикад на вулиці Сен-Мор у Парижі 25 червня 1848 року — перше репортажне фото у світі

Того ж дня над Львівською ратушею був вивішений синьо-жовтий прапор. У Галичині відбувається демократична революція, яка отримала назву «весна народів».

85 років тому, 25 червня 1939 року, у Львові відбулись останні збори Наукового товариства імені Шевченка. Після окупації Галичини більшовиками у вересні того ж року товариство припинило діяльність, а ще за пів року було ліквідовано.

У 1948-му Конгрес США ухвалив закон про переміщених осіб, який дозволив біженцям часів Другої світової війни іммігрувати до Сполучених Штатів понад встановлені квоти. Серед них були й українці третьої хвилі еміграції – репатріанти з англійської, американської та французької окупаційних зон та військовополонені.

У 1991 році був ухвалений Закон України «Про митну справу в Україні».

Того ж дня Словенія та Хорватія оголосили про незалежність від Югославії. Почався розпад Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія та десятиріччя війн на Балканах.

25 червня 2022 року російські війська захопили Сєвєродонецьк після чотирьох місяців надважких боїв. Місто було зруйноване.

Quote«Місто майже порожнє. Тиша. На сьогодні мало людей, але у місті кажуть – що це вже нормально. Люди повертаються. Хтось із сіл приїжджає до міста. Ті, хто перечікував у селах бойові дії. Повертаються назовсім. Немає води, світла, газу. Люди готують їжу на дровах. Розводять багаття. Здебільшого збираються одним під'їздом», – цитувало спогади мешканки міста видання «Сєвєродонецьк Онлайн» у серпні 2022-го.
Сєвєродонецьк, зруйнований росіянами

Сєвєродонецьк, зруйнований росіянами


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉