Facebook Pixel

Загострення на Балканах: напруженість у Косово та парламентська криза в Чорногорії

15 грудня уряд Косова планує офіційно подати до Брюсселя заявку на членство у Європейському Союзі, повідомив косовський телеканал RTK. У документі наголошується, що членство у ЄС є стратегічною метою для Косова, її нині підтримують 94% місцевого населення.

У понеділок, 12 грудня, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель знову закликав Косово та Сербію деескалувати напружену ситуацію в регіоні.

Quote«Я знаю, що обидві сторони бажають деескалації, і я рішуче закликаю їх обох зробити це. Вони мають повернутися до діалогу, вони мають подолати цю тенденцію до вуличних бійок», – сказав він.
Жозеп Боррель закликав Косово та Сербію деескалувати напругу в регіоні. Фото: Reuters

Жозеп Боррель закликав Косово та Сербію деескалувати напругу в регіоні. Фото: Reuters

У понеділок вантажівки та інші великогабаритні автомобілі продовжили блокування кілька основних доріг, що ведуть до двох пунктів пропуску на кордоні із Сербією. Обидва переходи було закрито для руху. Блокпости в декількох селах Косова охороняли учасники миротворчої місії НАТО. Поліція зі зброєю патрулювала виборчий офіс.

У понеділок сотні прихильників сербських правих і ультранаціоналістичних організацій, деякі з них розмахували російськими прапорами, зібралися в центрі Белграда на підтримку косовських сербів, вимагаючи від сербського уряду втрутитися в ситуацію в Косово. Протестувальники пройшли центром Белграда з прапорами, скандуючи «Косово — це Сербія».

Quote«Ми й далі допомагатимемо Белграду відстоювати свої законні національні інтереси щодо Косова», — наголосила в понеділок прессекретарка МЗС росії Марія Захарова.

Президент Республіки Косово Вьоса Османі відклала на квітень місцеві вибори в чотирьох муніципалітетах, які були заплановано н наступної неділі, 18 грудня.

Конфлікт із Сербією загострився в неділю, 11 грудня. У МЗС України порадили українцям уникати поїздок до Косова через посилення напруги між Белградом і Приштиною.

Уряд Косова звинувачує Сербію та росію в розпалюванні етнічної напруженості між сербським і албанським населенням регіону. Президент Косова Вьоса Османі заявляла, що путін може використати Косово для розширення поточного конфлікту в Україні та подальшої дестабілізації Європи.

З 1,8 млн населення Косова 92% є албанцями й лише 6% сербами. Решта – боснійці, горанці, турки та роми. Незалежність Косово визнали 99 із 193 країн ООН, включно зі США та Великою Британією, і 22 із 27 країн ЄС. Україна досі не визнала Республіку Косово. Членство країни в ООН заблокували росія та Китай.

Президент Сербії Александр Вучич пообіцяв, що Сербія ніколи не визнає Косово як незалежну країну.

У Чорногорії поліція розігнала протести перцевими балончиками

У понеділок увечері, 12 грудня, поліція Чорногорії використала перцеві балончики для розгону сотень протестувальників у столиці країні Подгориці, повідомляє Reuters.

Вони вийшли на вулиці проти ухвалення закону про обмеження повноважень президента та відмови владної коаліції призначити суддів до Конституційного суду.

В Чорногорії поліція розігнала протести перцевими балончиками. Фото: Reuters

В Чорногорії поліція розігнала протести перцевими балончиками. Фото: Reuters

Протестувальники, переважно члени прочорногорських організацій, які мітингували під гаслом «Нас багато», закидали поліцію камінням і сигнальними ракетами перед будівлею парламенту й намагалися прорвати поліцейський кордон, перш ніж їх відтіснили.

Quote«Те, що ми зробили сьогодні, — це блокада Подгориці», — сказав активіст Предраг Вусурович.

Він анонсував нові мітинги по всій Чорногорії на п'ятницю.

Політична криза в Чорногорії почалася кілька місяців тому, коли Конституційний суд республіки залишився без кворуму через відставку суддів. Через брак 1 голосу парламент не зміг погодити призначення нових суддів. Блокування суду може ускладнити організацію президентських виборів і дострокових парламентських виборів наступного року.

Чорногорія є членом НАТО й кандидатом на вступ до ЄС. Просербські політичні сили виступають проти незалежності Чорногорії, її членства в НАТО та шляху до ЄС.

У листопаді прочорногорські організації та опозиційні партії розпочали антиурядові протести в Подгориці, вимагаючи виборів, розблокування суду та скасування закону, який обмежує владу президента Чорногорії Міло Джукановича.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉