Facebook Pixel

У неділю 11 грудня в Косово загострився конфлікт з Сербією

У неділю, 11 грудня, сербські протестувальники на півночі Косова другий день блокують дороги після перестрілки з поліцією. повідомило BBC.

Вантажівки та інші великовантажні автомобілі заблокували кілька основних доріг, що ведуть до двох пунктів пропуску на кордоні з Сербією. Тривала напруженість між владою та сербською меншиною Косова в останні тижні зростає.

За даними BBC, протести в неділю були викликані арештом колишнього сербського поліцейського в суботу.

Ввечері 11 грудня чеський ресурс Visegrad24 повідомив, що спецназ Косова взяв під контроль об'єкти на штучному озері ГЕС Газіводе: «Вони зірвали сербські прапори та вигнали сербського працівника, який там працював. Між Косово та Сербією вже давно точиться прикордонна суперечка щодо озера». Офіційне Косово не підтверджує цю інформацію.

Офіційні реакції на ситуацію в Косово 11 грудня

Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті назвав протестувальників «злочинними угрупованнями» і попросив миротворчі сили в Косово під керівництвом НАТО (КФОР) прибрати барикади.

ЄС закликав до відновлення миру, заявивши, що в суботу ввечері в одну з його броньованих машин, які патрулювали північне Косово, влучила світлошумова граната.

«ЄС не потерпить нападок на місію ЄС (EULEX) в Косово або використання насильницьких злочинних дій на півночі. Косовські серби мають негайно ліквідувати барикади. Треба відновити спокій. EULEX продовжить координацію з владою Косово та КФОР», — підкреслив Жозеп Борель, верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки.

Косовська поліція повідомила, що потрапила під вогонь у різних місцях поблизу озера, що межує з Сербією, пізно в суботу, причому поліцейські відкрили вогонь у відповідь у порядку самооборони.

Як розгортались події в Косово на початку грудня

Наприкінці минулого тижня Косово розгорнуло поліцію в районах з сербським населенням, які не визнають уряд Косово в столиці Приштині. Це ще більше посилило напруженість після того, як вона вже піднімалася протягом місяців через суперечку щодо номерних знаків транспортних засобів.

Сербія заявила, що використання поліції порушує попередні мирні угоди. Президент Александар Вучич заявив, що планує попросити у миротворців НАТО дозволу направити сербську поліцію та війська в цей район, хоча й визнав, що шансів на це мало.

Конфлікт між косоварами та сербами триває з кінця 90-х

Косово проголосило незалежність у 2008 році після кривавої війни кінця 90-х. Сербія досі не визнає її як суверенну державу, однак визнає керівну владу відповідно до угоди, укладеної в 2013 році для нормалізації відносин. Україна, на відміну від переважної більшості європейських країн і світу, також не визнає Косово як державу.

З 1,8 мільйона людей, які проживають у Косово, 92% є албанцями і лише 6% сербами.

Офіцер поліції, заарештований у суботу, був одним із близько 600 етнічних сербів, які звільнилися зі служби в листопаді на знак протесту після того, як влада в Косово заявила, що вимагатиме від сербів замінити сербські номерні знаки до війни 1998-99 років на косовські.

Близько 50 тис. людей у населених переважно сербами регіонах поки що відмовилися використовувати номерні знаки Косово, оскільки вони не визнають його незалежності від Сербії.

Попереднє загострення в Косові відбулось влітку. Тоді серби теж будували барикади, а армію перевели у підвищену готовність. Однако Косово за підсумками відтермінувало впровадження нових правил в’їзду для сербів.

Угода, укладена за посередництва ЄС наприкінці листопада, призвела до непростої угоди, досягнутої між двома сторонами: Косово відмовилося від планів штрафувати людей, які не поміняли номерні знаки, а Сербія погодилася припинити видавати реєстраційні номери з ініціалами міст у Косово.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉