Facebook Pixel

Ескалація навколо Косова: серби будують барикади, й переводять армію у підвищену готовність

В Митровиці на півночі Косова пролунали сирени повітряної тривоги пролунали, а місцеві ЗМІ повідомили, що по всьому району помітили велику кількість машин екстрених служб.

Зазначається, що сирени пролунали після 17:30 за місцевим часом. Перед прикордонною базою косовської поліції у Косівській Митровиці було помічено поліцейських у повній формі та озброєних автоматами. Зазначається, що серби почали будувати барикади, щоб перегородити шлях албанському спецназу у містах Рудар та Зупча.

Раніше міністр закордонних справ Сербії Нікола Селакович заявив, що албанська влада Косово планує «влаштувати пекло» для сербів, які там проживають, анулювавши видані Белградом документи. З 1 серпня 2022 року документи, видані сербською владою, перестануть діяти у Косові.

У неділю 31 липня 2022 року президент Сербії Олександр Вучич заявив, що Сербія «ніколи не була в складнішій і складнішій ситуації [щодо Косова], ніж сьогодні».

Вучич попросив усі сторони зберігати мир, але попередив, що «якщо вони не хочуть зберігати мир, я говорю вам — Сербія переможе».

Крім того, у неділю сербський політик Володимир Джуканович написав у Твіттері: «Мені здається, що Сербія буде змушена розпочати денацифікацію Балкан. Я хотів би помилятися».

Пізніше Джуканович написав «Господи, допоможи нашому народу в Косово та Метохії. Надходить інформація жахлива», не уточнюючи, що відбувається.

За словами Вувіча, армія Косово нібито планує почати «операцію» проти сербів. Також Вучіч має намір виступити з екстреним зверненням до нації з приводу ситуації в Косово.

За даними ЗМІ, Сербія стягує армію до кордонів Косова, зокрема бойову авіацію. Ця інформація наразі не підтверджена.

Контекст. У 2008 році, після десяти років війни, провінція Сербії Косово оголосило незалежність. Незалежність Косово визнали 97 країн.

Подякувати 🎉