Що потрібно знати про спаржу та як її смачно приготувати

Спаржа – це не лише вишуканий овоч, що прикрашає меню елітних ресторанів, а й справжній скарб для здоров’я. Її ніжний смак, делікатна текстура та висока поживна цінність роблять спаржу улюбленим інгредієнтом серед поціновувачів здорової їжі. У цій статті розповімо, чим корисна спаржа, як її вибирати, зберігати та смачно готувати.

Спаржа: користь

Спаржа багата на вітаміни, особливо фолієву кислоту (вітамін B9), вітамін К, А, С, Е та деякі вітаміни групи B. Також у ній є клітковина та мінерали – калій, залізо, кальцій, цинк, магній. Містяться у спаржі також антиоксиданти, зокрема глутатіон – речовина, яка допомагає організму боротися зі шкідливими вільними радикалами.

А довершує все те, що спаржа є низькокалорійним продуктом – отже її можна вживати і на схудненні, і на правильному харчуванні з підтримуючою дієтою, і навіть при певних діагнозах, пов'язаних зі шлунком та кишківником.

Як обрати спаржу

При покупці потрібно звернути увагу на стан спаржі: стебла мають бути пружними, а зріз – вологим. Не менш важливим є колір: зелена спаржа повинна бути яскравою, без жовтизни. Також бувають білі та фіолетові сорти. Найсмачніша спаржа – весняна, адже саме в цей час вона має найкращі смакові якості.

Як приготувати спаржу, depositphotos.com

Як зберігати спаржу

Свіжу спаржу краще використовувати протягом 2–3 днів. Для зберігання обріжте трохи нижні кінчики, поставте стебла у склянку з водою, накрийте пакетом і зберігайте в холодильнику. Або загорніть у вологий рушник і покладіть у контейнер.

Як готувати спаржу

Перед приготуванням спаржу потрібно помити та обрізати грубі нижні частини (зазвичай близько 2–3 см). Її можна зварити в киплячій підсоленій воді 2–4 хвилини, залежно від товщини. Потім швидко опустити в холодну воду – це збереже колір і хрумкість. За бажанням додати сіль та спеції. Також можна приготувати спаржу на пару – цей спосіб допоможе зберегти поживні речовини. Варити спаржу на пару треба 4-6 хвилин. Також її можна обсмажити на сковороді (5-7 хвилин) або запекти в духовці (близько 15 хвилин).

Читати на The Page