Facebook Pixel

З чого приготувати смачний компот: сучасні рецепти

Компот – це не лише смачний, а й корисний напій, особливо навесні, коли організм потребує вітамінів після зими. У травні на ринках та дачах з’являється перша сезонна зелень, ягоди та фрукти, з яких можна приготувати натуральний компот без зайвих консервантів і цукру.

З чого можна приготувати компот у травні

У травні дозрівають перші ягоди та фрукти, а також доступні сушені інгредієнти. Найпопулярніші варіанти:

  • ревінь – ідеальна основа для весняного компоту. Має приємну кислинку, багатий на вітамін С;
  • полуниця – найулюбленіша ягода українців, з’являється вже наприкінці травня;
  • яблука (торішні або ранні сорти) – доступні протягом усього року;
  • чорниця та черемха – в окремих регіонах з’являються у другій половині травня;
  • сушені груші, яблука, вишні – чудовий додаток для насиченого смаку, якщо ще мало свіжих ягід;
  • листя м’яти, меліси, чебрецю – додають аромату і заспокійливих властивостей.

Компот з ревеню та м’яти

Інгредієнти:

  • ревінь – 300 г
  • вода – 2 л
  • мед або цукор – за смаком
  • листя м’яти – кілька гілочок

Ревінь порізати на шматочки.

Довести воду до кипіння, додати ревінь.

Варити 10–15 хвилин, зняти з вогню.

Додати м’яту, дати настоятися 10 хвилин.

За бажанням підсолодити.

Травневий компот з полуницею та яблуками

Інгредієнти:

  • полуниця – 200 г
  • яблука – 2 шт.
  • вода – 2 л
  • кориця – за бажанням
  • цукор – 2–3 ст. л.

Яблука нарізати часточками, полуницю промити.

Закинути все у киплячу воду.

Варити 10–12 хвилин.

Додати цукор і трохи кориці, дати настоятися.

Компот із сухофруктів та весняних трав

Інгредієнти:

  • сушені яблука – 100 г
  • сушені груші – 100 г
  • родзинки – 50 г
  • листя меліси або чебрецю – кілька гілочок
  • вода – 2,5 л

Залити сухофрукти водою, дати постояти 10 хвилин.

Варити 30 хвилин на повільному вогні.

Додати свіжі трави, настояти під кришкою.

Подякувати 🎉