Facebook Pixel

Що потрібно знати про спаржу та як її смачно приготувати

Спаржа – це не лише вишуканий овоч, що прикрашає меню елітних ресторанів, а й справжній скарб для здоров’я. Її ніжний смак, делікатна текстура та висока поживна цінність роблять спаржу улюбленим інгредієнтом серед поціновувачів здорової їжі. У цій статті розповімо, чим корисна спаржа, як її вибирати, зберігати та смачно готувати.

Спаржа: користь

Спаржа багата на вітаміни, особливо фолієву кислоту (вітамін B9), вітамін К, А, С, Е та деякі вітаміни групи B. Також у ній є клітковина та мінерали – калій, залізо, кальцій, цинк, магній. Містяться у спаржі також антиоксиданти, зокрема глутатіон – речовина, яка допомагає організму боротися зі шкідливими вільними радикалами.

А довершує все те, що спаржа є низькокалорійним продуктом – отже її можна вживати і на схудненні, і на правильному харчуванні з підтримуючою дієтою, і навіть при певних діагнозах, пов'язаних зі шлунком та кишківником.

Як обрати спаржу

При покупці потрібно звернути увагу на стан спаржі: стебла мають бути пружними, а зріз – вологим. Не менш важливим є колір: зелена спаржа повинна бути яскравою, без жовтизни. Також бувають білі та фіолетові сорти. Найсмачніша спаржа – весняна, адже саме в цей час вона має найкращі смакові якості.

Як приготувати спаржу, depositphotos.com

Як приготувати спаржу, depositphotos.com

Як зберігати спаржу

Свіжу спаржу краще використовувати протягом 2–3 днів. Для зберігання обріжте трохи нижні кінчики, поставте стебла у склянку з водою, накрийте пакетом і зберігайте в холодильнику. Або загорніть у вологий рушник і покладіть у контейнер.

Як готувати спаржу

Перед приготуванням спаржу потрібно помити та обрізати грубі нижні частини (зазвичай близько 2–3 см). Її можна зварити в киплячій підсоленій воді 2–4 хвилини, залежно від товщини. Потім швидко опустити в холодну воду – це збереже колір і хрумкість. За бажанням додати сіль та спеції. Також можна приготувати спаржу на пару – цей спосіб допоможе зберегти поживні речовини. Варити спаржу на пару треба 4-6 хвилин. Також її можна обсмажити на сковороді (5-7 хвилин) або запекти в духовці (близько 15 хвилин).

Подякувати 🎉