Facebook Pixel

Смачна солянка: ТОП-5 покрокових рецептів

Гастро/Їжа

М'ясна, рибна чи грибна? Будь-яка солянка рецепт має простий і зрозумілий, але з багатьма складниками. Принаймні, ті рецепти, що ми зібрали у цій добірці. Але чи не найголовніше — надати страві солено-кислуватого смаку. За це відповідають такі продукти: солоні огірки, лимон, каперси, оливки, томати чи похідні з них. Достатньо додати деякі з перелічених, а от солити після того треба вже обережніше. А також пам'ятайте, що солянка як конструктор: усі рецепти можна модифікувати залежно від смаку та присутніх у холодильнику продуктів.

Важливо: подавайте солянку до столу зі скибкою лимона, ложкою сметани та зеленню.

М'ясна солянка рецепт класичний

Спробуйте і переконайтеся, що готувати солянку — це наче гратися з палітрою смаків. Майте на увазі, що страва смакує ще краще наступного дня.

Інгредієнти для м'ясної солянки:

  • вода — 2,5 л
  • яловичина — 300 г
  • кістка яловича цукрова — 300 г
  • ковбаски мисливські — 3 шт.
  • шинка — 200 г
  • морква — 1 шт.
  • цибуля — 2 шт.
  • огірки солоні — 2 шт.
  • каперси — 30 г
  • лимон — 0,5 шт.
  • оливки — 8-10 шт.
  • масло вершкове — 10 г
  • борошно — 1 ст. л.
  • паста томатна — 2 ст. л.
  • лавровий лист — 2-3 шт.
  • сіль, перець до смаку

Як приготувати м'ясну солянку

Найперше приготуйте бульйон. Промийте м'ясо та кістки, покладіть у каструлю, залийте холодною водою та доведіть до кипіння, зніміть пінку. Очищені від шкірки моркву та цибулю покладіть у бульйон та варіть на маленькому вогні 1-1,5 години.

Другу цибулину очистіть, дрібно наріжте та обсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору. Всипте борошно та витримайте 2 хвилини, постійно помішуючи. Додайте томатну пасту та тушкуйте цю засмажку ще 4-5 хвилин на маленькому вогні. Наріжте дрібно огірки та каперси. Дістаньте з бульйону м'ясо та залиште його охолонути. Опісля наріжте кубиками варене м'ясо, ковбаски та шинку. Бульйон процідіть та знову доведіть до кипіння. Покладіть у нього подрібнені м'ясні продукти, томатну засмажку, огірки та каперси. Додайте лавровий лист, перець та проваріть усе разом 10 хвилин. Наприкінці спробуйте на сіль та додайте за потреби.

Солянка з грибами пісна

Тут головне комбінувати різні види грибів: сушені, мариновані та свіжі. Результат неймовірно ароматний та смачний.

Інгредієнти для грибної солянки:

  • вода — 2,5 л
  • шампіньйони свіжі — 300 г
  • гриби мариновані — 200 г
  • сушені гриби — 50 г
  • цибуля — 2 шт.
  • огірки солоні чи мариновані — 2 шт.
  • оливки — 8-10 шт.
  • олія — 50 г
  • томатна паста — 2 ст. л.
  • соєвий соус — 1 ст. л.
  • сіль, перець до смаку

Як приготувати грибну солянку

Промийте сушені гриби, залийте гарячою водою та залиште на 40-60 хвилин. Злийте воду. Усі гриби наріжте шматочками. На сковороді з олією на невеликому вогні в олії обсмажте шампіньйони протягом 4-5 хвилин. Налийте воду в каструлю та поставте на вогонь, всипте усі гриби. Поки вода гріється, наріжте цибулю та обсмажте в олії до золотистого кольору. Додайте в пательню томатну пасту та протушкуйте близько 6-7 хвилин. Покладіть готову засмажку до бульйону, додайте нарізані дрібними кубиками огірки, доведіть до кипіння та лишіть варитися ще близько 10 хвилин. Додайте оливки, соєвий соус, сіль та перець до смаку, проваріть ще 3-5 хвилин. Солянка з грибами особливо добре смакує зі сметаною.

Солянка з рибою

Оберіть для приготування сьомгу, лосось чи форель.

Інгредієнти для рибної солянки:

  • вода — 2,5 л
  • риба філе — 500-600 г
  • цибуля — 3 шт.
  • морква — 1 шт.
  • оливки — 10-15 шт.
  • сік лимона — 2 ст. л.
  • олія — 3 ст. л.
  • томатна паста — 2 ст. л.
  • лавровий лист — 2-3 шт.
  • сіль, перець свіжомелений до смаку

Як приготувати солянку з риби

Філе риби промийте та наріжте шматочками. Помийте, почистіть та поріжте дрібною соломкою цибулю (2 шт.) та моркву, обсмажте в олії 4-5 хвилин на маленькому вогні. Додайте томатну пасту та протушкуйте ще 3-4 хвилини. В каструлі доведіть воду до кипіння, покладіть в окріп рибу та лавровий лист. Під кришкою знову доведіть до кипіння. Зніміть пінку та зменште вогонь. Покладіть до бульйону цілу почищену цибулину, накрийте кришкою, варіть близько 10 хвилин на слабкому вогні. Додайте в бульйон томатно-цибулеву засмажку, варіть додаткові 10-15 хвилин до повної готовності риби. Черга за оливками та лимонним соком — додайте їх у бульйон, досоліть та доперчіть за потребою. Зніміть каструлю з вогню, позбавтеся вареної цибулини та дайте страві настоятися.

Солянка по-домашньому з картоплею

Рецепт ситної страви для тих, кому не милий суп без картоплі.

Інгредієнти для солянки з картоплею:

  • вода — 2,5 л
  • ребра свинячі — 300 г
  • копченості (шинка, ковбаса) — 200 г
  • картопля — 2 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • огірки солоні — 2 шт.
  • перець солодкий — 1 шт.
  • часник — 1 зубчик
  • лавровий лист — 2-3 шт.
  • помідори квашені — 2 шт.
  • олія — 2 ст. л.
  • сік лимона — 2 ст. л.
  • паприка — 1 ч. л.
  • перець горошком — 3-4 шт.
  • сіль, перець свіжомелений до смаку

Як приготувати солянку з картоплею

Свинячі ребра вимийте та обсмажте на сковороді до появи рум'янцю. Покладіть їх в каструлю разом з почищеною цілою цибулиною та часником, залийте водою та поставте на вогонь. Тим часом наріжте перець соломкою та злегка протушкуйте на тій же сковороді, де смажились реберця. Додайте паприку та тушкуйте ще хвилину. Почистьте картоплю, наріжте великими шматочками та відправте варитися в бульйон. Шинку чи ковбасу наріжте кубиками та покладіть туди ж до каструлі. Додайте огірки, нарізані кубиками чи півкільцями, лавровий лист, перець горошком та протушкований перець. Наступними додайте до киплячого бульйону томатну пасту та подрібнені квашені помідори без шкірки. Коли картопля майже готова, дістаньте з солянки цибулину. За бажанням можете вийняти реберця, відокремити з них м'ясо та повернути його в бульйон. Наприкінці додайте лимонний сік та акуратно досоліть і доперчіть за потреби. Вимкніть вогонь, дайте настоятися перед подачею.

Солянка з ковбасою в мультиварці

Смачний суп-солянка прекрасно готується з мінімумом зусиль.

Інгредієнти для солянки з ковбасою у мультиварці:

  • вода — 2 л
  • м'ясо (яловичина, свинина) — 300 г
  • копченості (ковбаса, курка, шинка) — 300 г
  • картопля — 3 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • огірковий розсіл — 100 мл
  • томатна паста — 2 ст. л.
  • оливки — 8-10 шт.
  • лимонний сік — 2 ст. л.
  • перець горошком — 3 шт.
  • паприка — 1 ч. л.
  • олія — 2 ст. л.
  • сіль, перець свіжомелений до смаку

Як приготувати солянку в мультиварці

Помийте м'ясо, виокреміть м'якоть, наріжте її кубиками чи соломкою. Цибулю, моркву і картоплю очистіть від шкірки. Цибулю подрібніть, картоплю та моркву наріжте кубиками чи соломкою. Таким же чином поріжте ковбасу чи шинку. В чашу мультиварки помістіть усі вищезгадані овочеві та м'ясні інгредієнти, залийте водою. Додайте туди томатну пасту та огірковий розсіл, перець горошком, паприку, олію. Готуйте в режимі «Суп» протягом 90 хвилин. Наприкінці приготування додайте до солянки оливки та сік лимона.

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна

12 страв на Різдво: список і рецепти Гастро/Їжа

12 страв на Різдво: список і рецепти

Рецепт куті на Різдво: ТОП-5 смачних і простих варіантів Гастро/Їжа

Рецепт куті на Різдво: ТОП-5 смачних і простих варіантів