
Сирники рецепт: ТОП 10 найкращих. Фото: unsplash / Inna Gurina
Сирники – досить популярна страва в українців. Існує безліч варіацій приготування: з манкою, бананом, без використання яєць тощо. Пропонуємо вам топ-10 рецептів сирників на різний смак.
Поради, як зробити сирники смачними:
- Ідеальний сир для сирників – максимально сухий, трохи розсипчастий, жирністю не менше 5%.
- Обсмажувати сирники можна різними способами і смажити найкраще на топленому маслі.
- Найкращі сирники – з тіста, зробленого напередодні ввечері.
Сирники: рецепт класичний
Інгредієнти для класичних сирників
- Сир кисломолочний (жирний) – 500 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 4 ст. л.
- Борошно 5-6 ст. л. (3-4 ст. л. у тісто, решта – для панірування)
- Олія для смаження – 4-5 ст. л.
Як приготувати класичні сирники
Сир ретельно розімніть виделкою. Додайте яйце та цукор. Перемішайте добре. Додайте борошно до сиру, перемішайте. Маса для сирників не повинна бути надто сухою або вологою. Вона повинна збиратися в комок і тримати форму. Якщо треба, додайте ще борошна. Вологими руками беремо столову ложку сирної маси і робимо з неї кулю. Її потрібно приплюснути та обваляти у борошні з двох сторін. На гарячу сковороду, змащену олією, викладіть сирники і смажте до золотої скоринки. Вогонь має бути середній, а сковорода обов'язково добре розігріта.
Смачні сирники з бананом: рецепт
Інгредієнти для сирників з бананом
- Сир кисломолочний – 360 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 3 ст. л.
- Банани – 2 шт.
- Борошно – 12 ст. л.
- Олія – для смаження
- Кориця – для подачі
Як приготувати сирники з бананом
У миску викладіть сир, яйця та цукор. Перемішайте до однорідної маси.
В окремій мисці розімніть банани за допомогою виделки. Додайте банани до сиру. Перемішайте. Додайте борошно і знову перемішайте. Розігрійте сковороду з олією та обсмажте сирники з бананами з кожного боку по 2 хвилини. Готові бананові сирники подавайте, посипавши корицею.
Пишні сирники з манкою: рецепт
Інгредієнти для сирників з манкою
- Сир кисломолочний – 250 г
- Яйце – 1 шт.
- Крупа манна – 1-2 ст. л. (залежно від вологості сиру)
- Цукор – 1,5-2 ст. л.
- Дрібка солі
- Дрібка ваніліну
- Борошно (для панірування) – 2 ст. л.
- Олія для смаження – 25 мл
Як приготувати сирники з манкою
Сир розімніть виделкою, додайте яйце, цукор, ванілін, сіль. Ретельно перемішайте. Потім додайте манну крупу та знову перемішайте. Залиште на 15 хвилин, щоб манка злегка набухла. Сформуйте із сирної маси «ковбаску». Поділіть її на 6-7 частин. Робіть сирники потрібної товщини, обвалюючи їх у борошні. Обсмажте сирники на сковороді з розігрітою олією на середньому вогні до золотистої скоринки з двох сторін. Викладіть сирники на серветки, щоб забрати зайву олію.
Ніжні сирники без яєць: рецепт
Інгредієнти для сирників без яєць
- Сир кисломолочний 9% – 400 г
- Борошно – 50 г
- Цукор – 1-2 ч. л.
- Дрібка солі
- Олія – 3 ст. л.
Як приготувати сирники без яєць
Змішайте сир, сіль, цукор та борошно. Сир скрутіть в ковбаску, наріжте на рівні кружечки. Кожен сирник обваляйте в борошні. Розігрійте сковороду, налийте олію. У гарячу олію викладіть сирники. Обсмажте сирники на середньому вогні до золотистого кольору – спочатку з одного боку (3-4 хвилини), потім переверніть і обсмажте сирники з іншого боку.
Сирники в духовці: простий рецепт
Інгредієнти для сирників у духовці
- Сир кисломолочний – 500 г
- Борошно – 120 г
- Цукор – 50 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
Як приготувати сирники у духовці
Збийте яйце з цукром та ванільним цукром. Додайте сир, а потім просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Ложкою наберіть тісто і надайте йому форму кола руками. Обваліть сирники в борошні і викладіть їх на лист, застелений пергаментом. Випікайте 25 хвилин при температурі 170 градусів.
Сирники від Євгена Клопотенка: рецепт
Інгредієнти для сирників за рецептом Євгена Клопотенка:
- Сир кисломолочний 9% – 400 г
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Ванільний цукор – 10 г
- Соняшникова олія – 3-4 ст. л.
- Дрібка солі
- Сметана 15-25%
- Цукрова пудра
- М'ята
Як приготувати сирники за рецептом Євгена Клопотенка
У мисці змішайте сир із цукром, додайте щіпку солі, ванільний цукор. Перемішайте. Ретельно просійте борошно через сито, щоб не було грудочок. У сир додайте борошно, яйце, перемішайте до однорідної констистенції. Змочіть руки невеликою кількістю олії, розкотіть з тіста кульки діаметром 3-4 см. Далі сформуйте сирники, обваляйте їх в борошні. Розігрійте сковорідку. На соняшниковій олії на середньому вогні обсмажте сирники 2-3 хвилини з обох боків до золотої скоринки. Викладіть сирники на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію. Готові сирники викладіть на тарілку. Перед подачею посипте цукровою пудрою, додайте сметану, прикрасьте листочками м'яти.
Сирники від Лілії Цвіт: рецепт
Інгредієнти для сирників за рецептом Лілії Цвіт
- Сир кисломолочний – 700 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 100 г
- Манка – 70 г
- Крохмаль – 70 г
- Борошно для посипання
- Олія для смаження
Як приготувати сирники з домашнього сиру за рецептом Лілії Цвіт
Візьміть домашній сир (можна магазинний, але дуже жирний). Додайте яйця, манку, цукор, ванільний цукор, крохмаль. Добре все вимісити, щоб не було грудочок сиру. Крохмалю може знадобитися трохи більше, якщо сир вологий. Залиште масу на 10-15 хвилин, щоб манка набухла. Посипте робочу поверхню борошном і формуйте на ній сирники. Товщина кожного приблизно 1,5 сантиметра. Приберіть зайве борошно. Налийте на сковороду трохи олії та посмажте з обох боків до золотистої скоринки.
Ідеальні солоні сирники: рецепт
Інгредієнти для солоних сирників
- Сир кисломолочний 9% – 250 г
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сир твердий – 70 г
- Олія – 50 мл
Як приготувати солоні сирники
Сир перекладіть у миску і розімніть виделкою. Яйце збийте і додайте до сиру. Сир натріть на великій тертці та додайте його у кисломолочний сир. Посоліть. Все ретельно перемішайте, поступово додаючи борошно. З отриманого тіста сформуйте сирники. Обсмажте солоні сирники на розігрітій олії з двох сторін до рум'яної скоринки.
Смачні сирники у мультиварці: рецепт
Інгредієнти для сирників у мультиварці
- Сир кисломолочний – 300 г
- Яйця курячі – 1 шт.
- Цукор – 2 ст.
- Борошно – 4 ст.
- Дрібка ваніліну
Як приготувати сирники у мультиварці
Добре розімніть сир з цукром і яйцем. Додайте ванілін. Туди ж додайте просіяне борошно і перемішайте сирну масу виделкою. Сформуйте невеликі сирники та обваляйте у борошні. Увімкніть мультиварку в режимі запікання. Коли вона нагріється, налийте трохи олії та викладіть сирники. Готуйте під кришкою 8-10 хвилин. Потім переверніть і стільки ж готуйте з іншого боку.
ПП-сирники на пару: рецепт
Інгредієнти для сирників на пару
- Сир кисломолочний – 400 г
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Дрібка солі
Як приготувати сирники на пару
Розімніть сир, з'єднайте зі збитими яйцями з сіллю, у кінці додайте борошно. Підготуйте ємність у пароварці, яку за бажанням можна змастити маслом, та ємність з водою для змочування рук. Зробіть із сирної маси биточки і трохи їх здавіть. Складіть у форму, залиште над киплячою водою на 20 хвилин. Після цього вийміть ємність із каструлі (пароварки), дайте трохи охолонути. Через 5–10 хвилин їх можна подавати.