Facebook Pixel

Ніяких грибів. На Київщині до лісу заборонено ходити як мінімум рік: у чому небезпека

У Київській області не можна буде вільно ходити в ліс ще як мінімум рік — через ризик підірватись на мінах.

Про це заявив заступник голови ДСНС України Роман Примуш під час брифінгу в медіацентрі «Україна».

За його словами, після деокупації області сапери та вибухотехніки ретельно перевіряють територію, де перебували російські окупанти.

Насамперед було розміновано населені пункти, проте з лісами справа набагато важча. Щоб повністю розмінувати всі лісосмуги, знадобиться ще багато часу.

Quote«Найближчий рік в цій інтенсивності роботи точно не можна ходити (до лісу — ред). Якби всі наші зусилля, які ми спрямували на початку квітня-травня у Київській області, і зараз залишалися там, можна було б говорити, що цей час скоротиться. Але сьогодні основна сила підрозділів, у тому числі Київської області, передислоковані працювати в Харків», — наголосив представник ДСНС.

Оскільки Харківщину щойно звільнили ЗСУ, усі сили рятувальників спрямовані на розмінування територій, де росіяни рясно залишили міни навіть у житловому фонді, були розставлені пріоритети та вибухотехніків вирішили відправити на Харківщину, щоб вони якнайшвидше розмінували населені пункти, що вже було зроблено на Київщині у травні.

Заступник голови ДСНС також закликав українців повідомляти службу про всі підозрілі вибухонебезпечні предмети на звільнених територіях.

Загалом за майже сім місяців воєнних дій рятувальники отримали понад 8800 повідомлень про вибухонебезпечні предмети, що дало можливість оперативно реагувати на інформацію.

Примуш також розповів про те, що у розмінуванні територій Україні допомагатиме уряд Канади, США та Великобританії, а також ПРО ООН, які формують спеціальні програми допомоги технікою та фахівцями.

Контекст. За оцінкою ДСНС, Україна вийшла на перше місце за обсягами замінованих територій у світі. На те, щоб повністю очистити українські акваторії та суходіл, піде майже десятиліття.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉