Facebook Pixel

Російські загарбники замінували унікальну пам'ятку археології світового значення — Кам'яну Могилу

Російські війська замінували Кам'яну Могилу — пам'ятку геології та археології світового значення, розташовану в Запорізькій області поблизу Мелітополя.

Про це «Радіо Свобода» повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Ареф'єв.

Інформація про мінування просочилася з вуст одного з мелітопольських колаборантів Юрія Радькова. Повідомляється, що він повідомив місцевих про мінування лісистої місцевості та дороги до Кам'яної Могили. До речі, родич Радькова став главою окупаційної міліції.

За інформацією видання, це справді так. Окупанти не тільки обмежують мирних жителів у пересуванні, але, мабуть, побоюються партизанських дій із їхнього боку. Як повідомив представник ОВА, загарбники створюють інженерні споруди в селах поблизу заповідника, а на джерелах у селі Терпіння чеченці облаштовують свій табір.

Кам'яна Могила — це культовий комплекс, єдине місце в усій Східній Європі, де зберігся скельний живопис від періоду пізнього палеоліту до середньовіччя. Пагорб налічує майже 3 тис. плит, під якими розташовано 65 гротів і печер, вкритих петрогліфами.

Пагорб Кам'яної Могили є унікальним природним об'єктом у вигляді залишку пісковику Сарматського моря третинного періоду. Під впливом руху льодовика, води та вітру впродовж тисячоліть плити пагорба набули дивовижних обрисів. На багатьох із них можна побачити відбитки рослин і молюсків Сарматського моря.

З 2006 року археологічний комплекс «Кам'яна Могила» перебуває в попередньому списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та претендує на внесення до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉