Facebook Pixel

Відкриття ринку землі. Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон про ринок землі, який Верховна Рада прийняла 31 березня 2020 року. Закон повинен сформувати законодавче поле для того, аби запровадити ринковий обіг земель сільгосппризначення, зазначили в пресслужбі глави держави.

Там також додали, що закон реалізує конституційні права громадян — вони зможуть вільно розпоряджатися своєю землею. Відкриття ринку землі дозволить створити прозорі умови для покупки українцями земельних ділянок сільгосппризначення.

«Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців».

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

президент України

У пресслужбі також додали, що закон сприятиме розширенню інвестиційних можливостей в аграрному секторі.

Контекст. Верховна Рада прийняла законопроєкт про ринок землі в першому читанні ще восени 2019 року. Він, зокрема, передбачав ліміт на концентрацію землі в одних руках в розмірі 200 тис. га. Після цього ліміт неодноразово переглядався.

31 березня після розгляду семи сотень поправок до проєкту закону №2178-10 про ринок землі Верховна Рада проголосувала за проведення реформи в другому читанні. Після цього до Окружного адмінсуду Києва надійшла заява з вимогою заблокувати підписання та опублікування закону.

Також народні депутати подали 13 постанов про скасування прийнятого депутатами закону про запуск ринку землі. Проте пізніше парламент їх відхилив, тим самим розблокувавши підписання закону для голови парламенту Дмитра Разумкова та Володимира Зеленського.

Варто зазначити, що закон про ринок землі відкриває шлях черговій програмі МВФ з кредитування України в умовах глобальної рецесії й наближення економічної кризи.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉