Facebook Pixel

Примусове вилучення майна під час війни: процедура та можливі ризики

Верховна Рада дала дозвіл в умовах воєнного стану примусово вилучати майно на територіях України, де є загроза тимчасової окупації.

Законопроєкт № 7605 «Про внесення змін до деяких законів щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану» підтримали 278 народних депутатів, повідомив депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос») у телеграмі. Наразі законопроєкт передано на підпис Президенту.

Цікаво, що автором законопроєкту є Максим Єфімов, який побував і в Партії регіонів, і в БПП, останні вибори до ВР виграв як самовисуванець в рідному Краматорському округу, де у нього був металургійний комбінат.

У Києві нардеп відзначився тим, що у 2019 році купив «вертолітний майданчик Януковича» ( КВЦ «Парковий») і оформив його на свою маму. За версією Forbes Україна, Максим Єфімов займає 51 місце у списку ста найбагатших українців у 2021 році.

Депутат володіє «Донбасенерго», яка управляє Словʼянською ТЕС, Старокраматорським машинобудівним заводом та Краматорським заводом важкого верстатобудування. Йому також належить і компанія «Вітряні парки України», яка імпортувала електроенергію з Росії.

Quote«Прийняття цього проєкту закону дозволить вдосконалити та оптимізувати процедуру та механізм проведення примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану, пришвидшити термін переходу промисловості на військові рейки, особливо важкої промисловості і машинобудівної галузі. В період дефіциту важкого озброєння і боєприпасів, поряд з отриманням необхідного від наших союзників, дозволить налагодити власний механізм забезпечення наших Збройних Сил необхідним озброєнням та амуніцією», — сказано в пояснювальній записці.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як вилучатимуть майно: що передбачає проєкт закону №7605

Документ дозволяє примусово вилучати обладнання, яке може використовуватися для діяльності оборонно-промислового комплексу на території України, де є загроза тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше ніж 30 км від району ведення воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Нововведення, які пропонує законопроєт:

  • процедуру примусового вилучення обладнання, яке є придатним для використання ОПК і щодо якого є ризик переривання його функціонування.
  • вилучення майна здійснюються на підставі рішення РНБОУ.
  • уповноваженим органом, що вносить пропозицію щодо відчуження майна є обласні військові адміністрації.
  • власник майна має право на отримання компенсації за відчужене майно — вона здійснюється за рахунок коштів державного бюджету протягом п’яти наступних бюджетних періодів за умови якщо адреса у акті про примусово відчуження не перебуває під тимчасовою окупацією на дату компенсації.
  • рухоме та нерухоме майно може бути передане в управління Нацагентства з виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Вилучення майна: ризики законопроєкту № 7605

У положеннях законопроєкту немає чіткої стримуючої контролюючої функції, як і кому буде відшкодовуватися вартість відчуженого майна та хто буде відшкодовувати, але при цьому прописаний механізм самого вилучення як рухомого так нерухомого майна.

Тому, як зазначив у коментарі The Page керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько, велика ймовірність щодо норм законопроекта № 7605, що його прийняття спричинить зловживання службовим становищем та є ризик корупційної складової цього проекту.

Quote«Щодо самого АРМА варто сказати, що були випадки, коли керівництво мало конфліктні ситуації з контролюючими та правоохоронними органами. Не можна не звертати увагу на ймовірність і великі ризики того, що і місцеві адміністрації, і правоохоронні органи можуть зловживати нормами цього закону для задоволення своїх корисливих мотивів», — наголосив адвокат.

СЕО проекту Monitor. Estate Володимир Копоть наголосив у коментарі The Page, що йдеться швидше за все про техніку (автомобілі, дрони тощо), що може згодитися для захисту і оборони території.

Quote«Якщо ж говорити про нерухоме майно, то навряд чи його будуть вилучати, оскільки його важко використовувати для оборони. Проживання військовслужбовців, наприклад, не є підставою для вилучення майна. Якщо і вилучатимуть, то спочатку нежитлові приміщення, які зручно використовувати як склади і тому подібне.

Експерт не бачить потреби у вилученні саме нерухомого майна, адже після використання приміщень, вони надалі зможуть використуватися власниками, якщо воно не буде ушкоджене чи знищене ракетами.

Подякувати 🎉