Facebook Pixel

Освітні втрати через пандемію та війну впливатимуть на майбутні доходи сьогоднішніх учнів

В інтерв’ю The Page освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначив, що втрата лише однієї третини шкільного року погіршує навчання, зменшує майбутні зароблені доходи учнів на 3% і знижує ВВП країни в середньому на 1,5% на решту століття. Тому, на думку співрозмовника The Page, для України критично важливо компенсувати ці освітні втрати.

В світі проблемою освітніх втрат занепокоїлися й почали робити відповідні розрахунки під час пандемії коронавірусу. В публікації офісу освітнього омбудсмена від липня 2022 року є посилання на аналітиків Світового банку, які на основі даних з 157 країн зробили припущення, що залежно від тривалості жорсткого карантину і закриття шкіл втрати навчального часу сягають від 0,3 до 0,9 навчального року.

В Організації економічного співробітництва та розвитку також попереджають, що через освітні втрати у зв’язку з пандемією працівники стають менш кваліфікованими і через це уповільнюється економічне зростання та погіршується загальний добробут громадян.

В Україні освітні втрати через карантин, на жаль, ніхто не вимірював. Але до них додався широкий спектр проблем, спричинений повномасштабним російським вторгненням. Через це Сергій Горбачов доходить висновку, що в Україні освітні втрати мають майже всі українські діти шкільного віку.

Дійсно, відповідно до презентованого в кінці серпня загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти у середніх школах в умовах воєнного стану, яке провела Державна служба якості освіти, близько 30% учнів не мають постійного доступу до освітнього процесу, а близько 50% вчителів сільських шкіл відзначають погіршення результатів навчання. Відповідно до дослідження, кращі результати демонструють учні, у яких є окрема кімната і власний комп'ютер для навчання онлайн.

Наявність власного комп'ютера й умов для навчання онлайн дозволяє досягти кращих результатів. Фото: Depositphotos

Наявність власного комп'ютера й умов для навчання онлайн дозволяє досягти кращих результатів. Фото: Depositphotos

«Втрати освіти в Україні можуть становити більше одного року через поєднання тривалого закриття [навчальних закладів], пов’язаного з пандемією, та війни. Довгостроковий ефект може бути суттєвим із майбутніми втратами доходів понад 10% на рік на кожного студента», — зазначив менеджер сектору освіти Світового банку Гаррі Ентоні Патрінос. Тобто лише через цей фактор варто очікувати зменшення ВВП України більш ніж на 4,5%.

Уточнимо, що наведена оцінка була зроблена у 2022 році до початку російського енергетичного тероризму, який додатково ускладнив навчальний процес минулою зимою і, вірогідно, матиме продовження в наступний опалювальний період. Адже освітні втрати в Україні і їх негативний вплив на економіку можуть бути ще більш масштабними.

У відповідь на питання, чи є ризик, що внаслідок пандемії та повномасштабної війни в Україні сформується «втрачене покоління», яке через проблеми з освітою матиме гірші кар’єрні перспективи, Сергій Горбачов відповів, що це покоління не є втраченим, бо діти, які зростають, є патріотами нашої країни і будуть гідними її громадянами.

«Освітні втрати, сподіваюся, будуть компенсовані. Врешті-решт, багато чого залежить від бажання та здатності людини навчатися протягом усього життя. Без постійного самонавчання кар'єрні перспективи людини будуть досить сумнівними», — підкреслив співрозмовник The Page. Проте, вочевидь, кар’єрний успіх потребуватиме від сьогоднішніх школярів і студентів додаткових зусиль, мотивації самоорганізації та активної життєвої позиції.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉