Facebook Pixel

На дистанційці дитина не проходить повний цикл соціалізації — освітній омбудсмен Сергій Горбачов

В інтерв'ю The Page освітній омбудсмен Сергій Горбачов підкреслив, що дистанційна освіта не дає тієї якості навчання та соціалізації, яку дає очне навчання. Бо саме під час відвідування навчального закладу дитина здобуває знання й компетенції, спілкується з ровесниками, вчителями, іншими дорослими і таким чином проходить повний цикл соціалізації.

Проте не варто стверджувати, що дистанційна освіта однозначно гірша за очну. Спираючись на дослідження, які проводили за кордоном під час пандемії COVID-19, Горбачов зазначає, що якість освіти за дистанційної форми навчання сильно залежить від віку. Тобто чим старший учень, тим ефективніше він здатен навчатися дистанційно.

«Для дітей молодшого віку критично важливе саме очне навчання. А для деяких рівнів освіти, наприклад, студентів, дистанційна форма може бути навіть ефективнішою, бо вони вже вмотивовані, мають навички самоорганізації і розуміють, що їм треба», — підсумовує Горбачов. Проте для якості дистанційної освіти також важлива забезпеченість учасників освітнього процесу гаджетами й доступом до інтернету.

Нагадаємо, після трьох років вимушеного навчання переважно онлайн українська школа в навчальному році 2023-2024 повертається до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Це має покращити справи в освіті. Адже, як підкреслює Сергій Горбачов в інтерв'ю The Page, освітні втрати мають практично всі українські школярі, де б вони не перебували.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉