Facebook Pixel

Економісти покращили прогнози щодо курсу долара та зростання ВВП України

Економісти неурядових організацій покращили свої оцінки щодо курсу долара, ВВП та інфляції для української економіки до кінця 2023 року. Про свідчать результати опитування, яке 1 серпня презентував Центр економічної стратегії.

Економісти змінили свою думку на більш оптимістичну, попри песимістичні прогнози щодо тривалості війни і очікувані перебої у роботі «зернового коридору». Державні органи теж покращили прогнози, порівняно з оцінками у березні.

Фахівці прогнозують зростання ВВП у 2023 році на 4,7%, хоча в березні, за їхніми оцінками, цей показник становив близько нуля. Очікування ринку щодо номінального ВВП за підсумками 2023 в серпні теж зросли зі $155 млрд до $174 млрд.

Quote«Наразі значно зменшилася невизначеність порівняно з березнем, коли розбіжність прогнозів була величезною, і економісти загалом погоджуються з тим, що зростання буде суттєвим», – зазначила заступниця директора ЦЕС Марія Репко.

Експерти прогнозують зростання цін на 10-11,5%. У березні ж прогнозували зростання цін на 14,5-18,5%.

На думку фахівців, до кінця року курс гривні не зазнає суттєвих змін і триматиметься на рівні 36,6 грн/$1, хоча в березні прогнозували зростання курсу долара до 40 грн.

Водночас у 2024 році економічне зростання може сповільнитися, кажуть експерти. Серед несприятливих чинників — проблеми агросектору, курс валют і держборг.

Даний прогноз сформовано на опитуванні шести інвесткомпаній та неурядових організацій, зокрема, Concorde Capital, Dragon Capital, ICU, Sense Bank, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій спільно з German Economic Team та Oxford Economics.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉