Facebook Pixel

У грудні бізнес відчував небезпеку від війни більше, ніж за останні два роки

Серед перешкод для роботи під час війни 53% представників опитаного бізнесу зазначили «робота в нинішніх умовах небезпечна» на першому місці з-поміж інших варіантів. Це найвищий результат за весь період опитування підприємств. У листопаді 2023 року небезпеку відчували лише 38% бізнесів.

ІЕД зафіксував попередній рекорд у грудні 2022 року, коли 47% опитаних називали воєнну небезпеку перешкодою для ведення бізнесу. Потім показник знизився і коливався в межах 30-40%.

Такі результати «Нового щомісячного опитування підприємств» Інституту економічних досліджень за грудень 2023 року. Опитування проводили протягом 13 – 31 грудня 2023 року. ІЕД опитав 535 підприємств усіх розмірів у 21 регіоні України з 27. Опитані бізнеси представляють промисловість, включно з ритейлом та агровиробництвами.

Інфографіка Інституту економічних досліджень. Як змінювалося сприйняття небезпеки війни з травня 2022 по грудень 2023

Інфографіка Інституту економічних досліджень. Як змінювалося сприйняття небезпеки війни з травня 2022 по грудень 2023

Найбільшу небезпеку від війни відчувають підприємства у Дніпропетровській, Полтавській та Вінницькій областях – понад 90% опитаних бізнесів у цих регіонах заявляють про небезпеку роботи через війну.

Бізнеси Київської, Харківської та Одеської областей також більше відчувають небезпеку від війни, про що повідомили понад 70% опитаних підприємств.

Підприємства у Волинській, Закарпатській області не відчувають небезпеку для свого бізнесу через війну.

Інфографіка Інституту економічних досліджень. Розподіл відчуття небезпеки бізнесу під час війни по областям.

Інфографіка Інституту економічних досліджень. Розподіл відчуття небезпеки бізнесу під час війни по областям.

Що відомо про Інститут економічних досліджень

Інститут економічних досліджень – один з небагатьох незалежних дослідницьких центрів з дослідженнями про економіку, з яких можна сформувати враження про її загальний стан.

Сам дослідницький центр працює з 1999 року, досліджуючи настрої бізнесу, ділову активність, роботу митниці, макроекономіку, фінансові ринки, різні галузі економічної політики та добробут населення. Після вторгнення центр також почав моніторити санкції проти росії і слабкі місця російської економіки, які ще не вражені санкціями.

Центр публікує свої дослідження на сайті, розсилає email-розсилку, веде телеграм-канали з новинами у профільних темах: «Світова економіка», «Чесна митниця», «Економіка України», «Від санкцій до репарацій».

Подякувати 🎉