Facebook Pixel

Санкції проти росії ще можна направити на росатом, діаманти і добрива – Кузяків

Захід ще може накласти санкції на російську державну корпорацію з атомної енергії «росатом», виробництво діамантів та добрив в рф. Захід може також створити механізм для конфіскації російських активів, проте в ЄС побоюються позовів росіян в судах протягом війни.

Про це в інтерв’ю The Page розповіла Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень.

На Заході не можуть зізнатися, що санкції дали слабший ефект, ніж очікувалося. Проте ще залишилися варіанти для майбутніх обмежень. «Росатом» продовжує будувати завод в Угорщині, а для російського бізнесу важливий експорт добрив.

«Але що для росії боляче, так це добрива. На них накладено санкції, проте там є зацікавлені групи – їхній бізнес. І вони намагаються якось розв'язати питання», – пояснила Оксана Кузяків.

Інша проблема – Захід не спішить створювати механізм для передачі Україні конфіскованих російських активів. Західний світ боїться, попри санкції, що російські власники будуть забирати активи назад у європейських судах чи Високому суді Лондона, коли все закінчиться.

«Проте якщо ми виграємо війну, ми отримаємо ті ж $300 млрд [заморожених резервів Центрального банку РФ. – The Page]. Все залежить від того, скільки буде тривати війна. Якщо вона триватиме 10 років, всі на Заході вже звикнуть і почнуть потроху щось віддавати», – додала Кузяків.

Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень, досліджує ділову активність та бізнес-клімат в Україні. ІЕД – один з небагатьох незалежних дослідницьких центрів з дослідженнями про економіку, з яких можна сформувати враження про її загальний стан.

The Page поговорив з Оксаною Кузяків про те, як війна вплинула на економіки росії та України, за яких умов українська економіка буде зростати та чому російська виявилася стійкішою за прогнози.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉