Facebook Pixel

Україна має судовий прецедент для конфіскації заморожених російських активів

Кабінет міністрів України у вівторок, 28 березня, отримав в Господарському суді Києва дублікат старого рішення про стягнення з Міноборони рф на користь держбюджету коштів у сумі 38,676 млн грн. Повідомлення про це з’явилося на сайті суду.

Quote«Фактично наразі це єдине судове рішення українського суду про стягнення з рф коштів на користь України, ухвалене за участі рф і з визнанням останньою компетенції українського суду», – вважає Роман Бабій, член комітету з питань правової політики Верховної Ради.

Київський господарський суд підкреслює, що рішення було ухвалено до початку повномасштабної агресії рф, представники Міноборони рф брали участь в його ухвалі в усіх судових інстанціях.

Уряд зазначив у заяві, що виконання судового рішення може створити «прецедент і юридичні механізми для вилучення активів рф і пов’язаних осіб за кордоном».

Quote«Успішна організація виконання судового наказу за кордоном створить прецедент для реального стягнення з рф збитків, завданих повномасштабною агресією», – підкреслили в Господарському суді Києва.

Роман Бабій нагадує, що вже рік як на Заході заморозили $350 млрд активів російського центробанку та $1 трлн активів олігархів рф. Проте жодний долар до бюджету України й досі не потрапив – немає конкретного правового механізму.

Європейський Союз досі шукає правові інструменти конфіскації російських активів. Окремі країни ЄС уже створюють для цього прецеденти, а інші (наприклад Швейцарія) не поспішаючи ведуть дискусії, як і що робити.

У міжнародному праві відчуження активів можливе, якщо є конкретне рішення суду.

Щоб українське рішення прийняли в інших юрисдикціях (там, де залишаються заморожені активи), іноземні суди, за процедурою, мають побачити, що відповідача (росію) повідомили про позов і розгляд справи та що відповідач визнав легітимність цього суду.

Саме таке підтвердження є в архіві судової справи проти Міноборони рф у Київському госпсуді (№5011-61/11340-2012 від 7 березня 2014 року): Міноборони рф подавало апеляційні та касаційні скарги до українського суду, тобто визнало його легітимність.

Тому іноземному суду залишається відповісти тільки на одне питання: чи розкривати державний імунітет рф і дозволяти стягнути кошти центробанку рф.

Суд, який ухвалить таке рішення, створить прецедент для інших – наступного разу це бути зроблено автоматично.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉