Україна розглядає новий маршрут «зернової угоди»

Василь Боднар

Новий маршрут для транспортування продовольства України може пролягати водами Болгарії та Румунії. Це допоможе мінімізувати ризики після одностороннього виходу росії з Чорноморської зернової ініціативи. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі телемарафону.

За його словами, можливо, росіяни не вдаватимуться до виконання усіх погроз, про які вони говорять. Проте загроза залишається, і це впливає на шипінгові компанії, страхування тощо. Зазначимо, що своїм виходом із «зернової угоди» росія відкликала гарантії безпеки судноплавства.

«Давайте будемо чесними: росія, вийшовши з угоди, заявила про те, що вона не гарантує безпеку. А це означає, що вони обстрілюватимуть порти, інфраструктуру й, можливо, кораблі. У цьому і ризик», – сказав Боднар.

Водночас посол розповів, що Україна створила відповідний фонд гарантування цих ризиків, однак є певні умови.

«Ми так само маємо можливості залучати кораблі та компанії. З нашого погляду , це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який уже був погоджений, а через територіальні води Румунії та Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики», – сказав він.

Водночас Боднар підкреслив, що має бути відповідальність міжнародної спільноти. Це необхідно для того, аби, з одного боку, допомогти Україні реалізувати такий сценарій, а з іншого – тиснути на Росію для того, щоб упередити її можливі атаки.

«Оскільки ні ми, ні Туреччина, ні ООН не вийшли із цієї ініціативи, вона для нас і далі є чинною. Єдине питання: є фізична загроза. Тобто коли було підписано угоду, країна-агресорка дала гарантії не атакувати кораблі та портову інфраструктуру», – сказав Боднар в ефірі програми «Свобода LIVE».

Він запевнив, що Туреччина зацікавлена в продовженні «зернової угоди», бо була і є великим покупцем українського зерна.

«Ми цю угоду з російською стороною не укладали. Тому допоки наші партнери вважають її чинною, ми наполягаємо на тому, щоб вона й далі діяла», – підсумував посол.

Читати на The Page