Facebook Pixel

ООН просить путіна продовжити Чорноморську зернову угоду в обмін на доступ до SWIFT — Reuters

ООН просить путіна продовжити чорноморську зернову угоду в обмін на доступ до SWIFT — Reuters

ООН просить путіна продовжити чорноморську зернову угоду в обмін на доступ до SWIFT — Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував президенту росії путіну продовжити зернову угоду в обмін на підключення дочірньої компанії російського Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT, повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

Росія погрожувала розірвати зернову угоду, строк дії якої закінчується 17 липня, оскільки кілька вимог щодо відправлення власного зерна та добрив за кордон не було виконано. Останні два судна, що прямують за Чорноморською угодою, зараз достроково завантажуються в Одесі.

Чого хоче росія

Ключовою вимогою москви є відновлення підключення російського Россільгоспбанку до міжнародної платіжної мережі SWIFT. Його відрізав Європейський Союз у червні 2022 року через вторгнення росії в Україну. У травні представник ЄС заявив, що наразі не розглядається можливість повернення російських банків до SWIFT.

Проте ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку, щоб дати змогу здійснювати транзакції із зерном і добривами.

Гутерріш запропонував путіну дозволити продовжити Чорноморську зернову угоду протягом кількох місяців, даючи ЄС час підключити дочірню компанію «Россільгоспбанку» до SWIFT.

11 липня Гутерріш надіслав лист путіну, пропонуючи шляхи подальшого сприяння російському експорту продовольства та добрив і забезпечення продовження чорноморських постачань українського зерна, заявили в середу в ООН.

Quote«Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові транзакції через Російський сільськогосподарський банк, що викликає серйозне занепокоєння з боку російської федерації, і водночас забезпечити продовження потоку українського зерна Чорним морем», — сказав журналістам речник ООН Стефан Дюжаррік.

Він не надав жодних подробиць щодо пропозиції, але додав, що Гутерріш співпрацює з усіма зацікавленими сторонами із цього питання та готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з росією.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉