Facebook Pixel

Росіяни знову блокують «зернову ініціативу»

Росіяни знову блокують «зернову ініціативу»

Росіяни знову блокують «зернову ініціативу»

За останні два дні з вини російської сторони жодне судно не перевірялося в рамках угоди, укладеної за посередництва ООН щодо сприяння експорту зерна з України, повідомили в понеділок в офісі координатора Чорноморської зернової ініціативи ООН.

За словами представників Спільного координаційного центру, останні два дні перевірки не проводилися. Крім того, з початку місяця кількість перевірок знизилася, зазначають у СКЦ.

Росія відмовляється реєструвати судна та проводити там інспекції. У такий спосіб росіяни практично зупинили «зернову ініціативу». Через це судна вже другий день не перевіряються в рамках угоди, укладеної за посередництва ООН.

За словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, «зерновий коридор» юридично нібито працює, а фактично Російська Федерація намагається блокувати будь-яке проходження кораблів, тобто робота коридора паралізована на 90%.

Востаннє «зернову угоду» було продовжено 18 березня на 60 днів. Цей строк закінчується 18 травня. Переговори між ключовими сторонами до згоди поки що не привели.

З огляду на те, що з 18 травня росія взагалі погрожує вийти з угоди, міністр зазначив, що Україна готова до такого сценарію, але розраховує все-таки його уникнути.

Quote«Завжди є план «Б». У цій ситуації він також є, але давайте зараз сконцентруємося на плані «А». Подивимося, якими будуть результати», – сказав Сольський.
Подякувати 🎉