Facebook Pixel

Заради спасіння чорноморської «зернової угоди» ЄС готовий піти на поступки Россільгоспбанку — Reuters

Заради спасіння чорноморської зернової угоди ЄС готовий піти на поступки россільгоспбанку

Заради спасіння чорноморської зернової угоди ЄС готовий піти на поступки россільгоспбанку

Європейський Союз розглядає пропозицію про створення дочірньої компанії Російського сільськогосподарського банку для відновлення зв’язку з глобальною фінансовою мережею SWIFT. Про це повідомляє Reuters із посиланням на The Financial Times.

Quote«Оскільки банк перебуває під санкціями, цей крок має на меті захистити Чорноморську зернову угоду, яка дає змогу Україні експортувати продовольство на світові ринки», — йдеться в повідомленні.

Минулого тижня росія заявила, що не бачить причин продовжувати «зернову угоду» після 17 липня, оскільки Захід поводився «нечуттєво» щодо угоди, хоча запевнив бідні країни, що російський експорт зерна триватиме.

План москви, запропонований під час переговорів за посередництва ООН, дасть змогу підрозділу банку обробляти платежі, пов’язані з експортом зерна. Новому підрозділу буде дозволено використовувати глобальну систему обміну фінансовими повідомленнями SWIFT, доступ до якої було закрито для найбільших російських банків після вторгнення росії в Україну.

Посол МЗС України з особливих доручень Ольга Трофімцева заявила, що ЄС хоче «якось посприяти подовженню зернової угоди».

Quote«З одного боку, будь-які можливості для агроекспорту це добре. З іншого, йти на поступки шантажисту — це спонукати його до шантажу далі. Це відома аксіома: шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто вигадує нові вимоги для шантажу», — написала вона в Telegram.

Бувши двома провідними світовими виробниками сільськогосподарської продукції, росія та Україна є основними гравцями на ринках зерна та олійних культур, починаючи від пшениці та ячменю до ріпакової та соняшникової олії. Росія також домінує на ринку добрив.

Крім відновлення доступу до SWIFT, рф також домагається відновлення постачань сільськогосподарської техніки та запчастин, а також зняття обмежень на страхування й перестрахування.

Подякувати 🎉