Facebook Pixel

Україна розглядає новий маршрут «зернової угоди»

Василь Боднар

Василь Боднар

Новий маршрут для транспортування продовольства України може пролягати водами Болгарії та Румунії. Це допоможе мінімізувати ризики після одностороннього виходу росії з Чорноморської зернової ініціативи. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі телемарафону.

За його словами, можливо, росіяни не вдаватимуться до виконання усіх погроз, про які вони говорять. Проте загроза залишається, і це впливає на шипінгові компанії, страхування тощо. Зазначимо, що своїм виходом із «зернової угоди» росія відкликала гарантії безпеки судноплавства.

Quote«Давайте будемо чесними: росія, вийшовши з угоди, заявила про те, що вона не гарантує безпеку. А це означає, що вони обстрілюватимуть порти, інфраструктуру й, можливо, кораблі. У цьому і ризик», – сказав Боднар.

Водночас посол розповів, що Україна створила відповідний фонд гарантування цих ризиків, однак є певні умови.

Quote«Ми так само маємо можливості залучати кораблі та компанії. З нашого погляду , це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який уже був погоджений, а через територіальні води Румунії та Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики», – сказав він.

Водночас Боднар підкреслив, що має бути відповідальність міжнародної спільноти. Це необхідно для того, аби, з одного боку, допомогти Україні реалізувати такий сценарій, а з іншого – тиснути на Росію для того, щоб упередити її можливі атаки.

Quote«Оскільки ні ми, ні Туреччина, ні ООН не вийшли із цієї ініціативи, вона для нас і далі є чинною. Єдине питання: є фізична загроза. Тобто коли було підписано угоду, країна-агресорка дала гарантії не атакувати кораблі та портову інфраструктуру», – сказав Боднар в ефірі програми «Свобода LIVE».

Він запевнив, що Туреччина зацікавлена в продовженні «зернової угоди», бо була і є великим покупцем українського зерна.

Quote«Ми цю угоду з російською стороною не укладали. Тому допоки наші партнери вважають її чинною, ми наполягаємо на тому, щоб вона й далі діяла», – підсумував посол.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉