Facebook Pixel

Справа Полтавського ГЗК: Голова правління Лотоус не зміг бути присутнім на апеляції

Адвокати голови правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса не змогли оскаржити арешт та заставу у 999 млн грн. Все відбулося через те, що правоохоронці не змогли доставити до Київського апеляційного суду очільника ГЗК.

Про це пише пресслужба Ferrexpo

За словами адвокатів Лотоуса, суд завчасно надіслав заявку на переміщення керівника ГЗК до судового засідання:

Quote«Адвокатам вдалося з'ясувати, що суд завчасно надіслав заявку на конвоювання керівника підприємства у судове засідання і що СІЗО відповідну заявку отримало, також наш підзахисний був готовий їхати в суд. Проте можемо лише здогадуватися, чому його таки не привезли. Ми вже підготували відповідні запити й детально аналізуємо ситуацію. Наступний етап — підготовка скарг на дії осіб, які свідомо не виконали обов'язок щодо забезпечення явки до суду нашого клієнта» — заявляє адвокат голови правління Олександр Ружицький.

У зв’язку з цим адвокати Лотоуса направили відповідні скарги на дії суддів Печерського районного суду міста Києва до Вищої ради правосуддя, Управління з прав людини Верховної Ради України, Бізнес-омбудсмена України, додатково до інших українських та міжнародних інституцій з приводу інших фактів порушень, які системно вчиняються у цьому та інших кримінальних провадженнях стосовно посадових осіб підприємства.

У чому підозрюють голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса

За даними Офісу генпрокурора, його підозрюють у незаконному видобутку корисних копалин на території Полтавського ГЗК, (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Під керівництвом Лотоуса, маючи ліцензією на видобування лише залізної руди, ГЗК незаконно обробляв та реалізовував інші породи корисних копалин. Ці породи мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Натомість їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, який продавали суб’єктам підприємницької діяльності.

Таким чином, з 2015 по 2021 роки було незаконно видобуто понад 20 млн куб. м корисних копалин – це приблизно тисячі вагонів. Сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.

Яка реакція компанії Ferrexpo, власника Полтавського ГЗК

На думку ПрАТ «Полтавський ГЗК», підприємство не добувало інших корисних копалин, а те, що воно продавало, – це звичайний відсів, який не є корисною копалиною.

Quote«Адвокати ПрАТ «Полтавський ГЗК» наголошують, що голова правління підприємства не вчиняв жодних незаконних дій щодо видобутку корисних копалин. Мала місце звичайна виробнича діяльність підприємства з багаторічною історією — видобуток залізної руди, її переробка, збагачення та виробництво окатків відповідно до наявного спеціального дозволу на користування надрами. Полтавський ГЗК не видобував жодних інших відмінних від залізної руди корисних копалин. У результаті переробки видобутих залізистих кварцитів підприємство отримувало так званий нефракційний відсів, який, за висновками експертів Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса, не є корисною копалиною. Продаж відсіву не є заборонений, а видобуток охоплюється діючим дозволом на залізисті кварцити. З продажу нефракційного відсіву окремо сплачувалася рента, ПДВ, податок на прибуток тощо. Кодекс про надра зобов'язує користувачів надр використовувати їх раціонально, що власне підприємство і здійснювало, сплачуючи усі необхідні платежі до бюджету. Ці заходи дозволяють підвищити ефективність використання природних ресурсів з одночасним захистом та збереженням природного середовища», — йдеться у повідомленні Полтавського ГЗК.

У чому ще правоохоронці звинувачують керівництво Полтавського ГЗК

Нагадаємо, що 29 червня 2023 року Служба безпеки спільно з ДБР вручили підозру 6 керівникам Полтавського ГЗК компанії Ferrexpo. Їх підозрюють у привласненні 400 млн грн при торгівлі щебенем.

За даними СБУ, протягом 2019-2022 років керівництво ГЗК продавало щебінь, не маючи на це відповідного спецдозволу. Так, 1 тонну сировини збували «своїм компаніям» за 30-50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.

На думку правоохоронців, для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Полтавський ГЗК групи Ferrexpo заявив, що продавав не щебінь, а відходи від виробництва залізної руди.

7 липня 2023 року Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи для керівництва Полтавського ГЗК. Їм призначено тримання під вартою або заставу від 2 до 60 млн грн.

До цього 15 травня НАБУ взяло під варту голову Верховного суду України Всеволода Князєва під час отримання ним хабаря в розмірі $2,7 млн. Князєв, ймовірно, отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго. На думку НАБУ, хабар міг бути внесений Жеваго за можливість володіння Полтавським ГЗК. Пресслужба Жеваго всі звинувачення відкидає.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉