Facebook Pixel

Керівник Полтавського ГЗК Жеваго має внести заставу в 1 млрд грн

Печерський районний суд заарештував на два місяці з можливістю внесення застави голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса. Розмір застави становить 999,991 млн грн. Лотоуса підозрюють у крадіжці 157 млрд грн.

Про це пише Офіс Генпрокурора.

У чому підозрюють голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса

За даними Офісу Генпрокурора, його підозрюють у незаконному видобутку корисних копалин на території Полтавського ГЗК, (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Під керівництвом Лотоуса, маючи ліцензією на видобування лише залізної руди, ГЗК незаконно обробляв та реалізовував інші породи корисних копалин. Ці породи мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Натомість їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, який продавали суб’єктам підприємницької діяльності.

Таким чином, з 2015 по 2021 роки було незаконно видобуто понад 20 млн куб. м корисних копалин – це приблизно тисячі вагонів. Сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.

Яка реакція компанії Ferrexpo, власника Полтавського ГЗК

На думку ПрАТ «Полтавський ГЗК», підприємство не добувало інших корисних копалин, а те що воно продавало – це звичайний відсів, який не є корисною копалиною.

Quote«Адвокати ПрАТ «Полтавський ГЗК» наголошують, що голова правління підприємства не вчиняв жодних незаконних дій щодо видобутку корисних копалин. Мала місце звичайна виробнича діяльність підприємства з багаторічною історією — видобуток залізної руди, її переробка, збагачення та виробництво окатків у відповідності до наявного спеціального дозволу на користування надрами. Полтавський ГЗК не видобував жодних інших відмінних від залізної руди корисних копалин. У результаті переробки видобутих залізистих кварцитів підприємство отримувало так званий нефракційний відсів, який за висновками експертів Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса не є корисною копалиною. Продаж відсіву не є заборонений, а видобуток охоплюється діючим дозволом на залізисті кварцити. З продажу нефракційного відсіву окремо сплачувалася рента, ПДВ, податок на прибуток, тощо. Кодекс про надра зобов'язує користувачів надр використовувати їх раціонально, що власне підприємство і здійснювало, сплачуючи усі необхідні платежі до бюджету. Ці заходи дозволяють підвищити ефективність використання природних ресурсів з одночасним захистом та збереженням природного середовища», — йдеться у повідомленні Полтавського ГЗК.

У чому ще правоохоронці звинувачують керівництво Полтавського ГЗК

Нагадаємо, що 29 червня 2023 року Служба безпеки спільно з ДБР вручили підозру 6 керівникам Полтавського ГЗК компанії Ferrexpo. Їх підозрюють у привласненні 400 млн грн при торгівлі щебенем.

За даними СБУ, протягом 2019-2022 років керівництво ГЗК продавало щебінь, не маючи на це відповідного спецдозволу. Так, 1 тонну сировини збували «своїм компаніям» за 30-50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.

На думку правоохоронців, для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Полтавський ГЗК групи Ferrexpo заявив, що продавав не щебінь, а відходи від виробництва залізної руди.

7 липня 2023 року Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи для керівництва Полтавського ГЗК. Їм призначено тримання під вартою або заставу від 2 до 60 млн грн.

До цього 15 травня НАБУ взяло під варту голову Верховного Суду України Всеволода Князєва під час отримання ним хабаря в розмірі $2,7 млн. Князєв, ймовірно, отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго. На думку НАБУ, хабар міг бути внесений Жеваго за можливість володіння Полтавським ГЗК. Пресслужба Жеваго всі звинувачення відкидає.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉