Facebook Pixel

Рівень безробіття в Україні зменшиться до 14,2% у 2024: що буде із зарплатами

Рівень безробіття в Україні зменшиться до 14,2% у 2024 році і продовжить спад у наступних роках. З 2025-го зарплати українців можуть повернутися на довоєнний рівень. Як змінився ринок праці під час кризи COVID-19 та Великої війни, розповів НБУ в інфляційному звіті за квітень 2024 року.

Як стан ринку праці впливатиме на економіку України у 2024-2026

Кількість вакансій на сайтах пошуку роботи у 2024 році зросла, відповідно, активізувався попит на працю. Це підвищило споживання домогосподарств.

Водночас кількість резюме надалі зменшувалася. Пропозицію робочої сили обмежують такі чинники:

Як змінилися попит і пропозиція на ринку праці за 1-й квартал 2024

Кількість кандидатів на одне робоче місце на початку квітня 2024-го була нижчою за рівень до повномасштабного вторгнення.

Значний дефіцит кадрів натепер у таких сферах:

  • логістика;
  • робочі спеціальності;
  • роздрібна торгівля;
  • готельні та ресторанні бізнеси.
Quote«Ураховуючи подальше відновлення економічної активності та обмежену пропозицію робочої сили, найближчим часом диспропорції на ринку праці зберігатимуться, що стримуватиме економічну активність», – зазначили у НБУ.

У 1-му кварталі 2024 року рівень участі в робочій силі відновив зростання після тривалого зниження.

У західних і центральних регіонах України, де ВВП зростав швидше, рівень участі в робочій силі також був вищим порівняно зі східними та південними областями.

Як зміниться рівень безробіття в Україні у 2024-2026

НБУ прогнозує зменшення безробіття:

  • у 2024-му – до 14,2%;
  • у 2025-2026-му – до 10-12%.
Quote«Однак рівень безробіття все ще перевищуватиме показники до повномасштабного вторгнення через зміни в структурі економіки, міграцію, нерівномірне за регіонами та галузями відновлення, що спричиняє невідповідності потреб працедавців і навичок працівників», – розповідають у Нацбанку.

За даними НБУ, найбільше на складний стан ринку праці впливатиме повільне повернення мігрантів в Україну через їх адаптацію до життя за кордоном та відновлення трудової міграції.

Як зміниться рівень безробіття в Україні у 2024-2026. Джерело: НБУ

Як зміниться рівень безробіття в Україні у 2024-2026. Джерело: НБУ

Як зміняться зарплати в Україні у 2024-2025

Через невідповідності між попитом та пропозицією робочої сили на початку 2024-го, як і у 2023-му, зарплати підвищувалися.

За прогнозом НБУ, вже у 2025-му реальні зарплати в економіці перевищать довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема через збільшення конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями

Як пандемія COVID-19 і війна вплинули на ринок праці в Україні

Результати опитувань НБУ українських підприємств свідчать, що обидві кризи, COVID-19 і Велика війна, мають як спільні риси, так і власну специфіку. Зокрема, повномасштабна війна набагато гірше вплинула на діяльність підприємств.

Водночас дистанційні формати роботи, які започаткували під час ковідної кризи, допомогли утримати певну стабільність виробничих процесів і під час війни.

Quote«Конкуренція за працівників нині гостріша, що змушує підприємства підвищувати зарплати темпами, які вищі за зростання продуктивності. Дефіцит кадрів зі значною вірогідністю зберігатиметься значним, що обмежуватиме відновлення економіки в довгостроковій перспективі», – зазначають у НБУ.


Як пандемії COVID-19 і війна вплинули на ринок праці в Україні. Джерело: НБУ

Як пандемії COVID-19 і війна вплинули на ринок праці в Україні. Джерело: НБУ

Як у 2021-му, так і в 2023 році підприємства повідомляли про брак кадрів:

  • під час ковідної кризи лише 12% респондентів не відчували нестачі персоналу;
  • у 2023-му частка таких підприємств становила 36%.
Quote«Це можна пояснити як суб'єктивністю оцінок під час опитування, так і тим, що під час війни значна частина підприємств працює не на повну потужність, а економічний шок для підприємств через війну загалом мав значно більші масштаби», – пояснили у Нацбанку.

Водночас негативний вплив браку кадрів на діяльність підприємств під час війни значно перевищує оцінки під час кризи COVID-19:

  • у 1-му кварталі 2022 року лише 26% підприємств зазначили, що брак працівників обмежував їхню діяльність;
  • тоді як у 1-му кварталі 2024-го частка таких підприємств збільшилася до 38%;
  • частка підприємств, які повідомили про недостатню кваліфікацію пошукачів роботи збільшилася з 2% у 2021-му до 16% у 2023-му;
  • ще 11% підприємств зазначали про недостатню кваліфікацію наявних працівників.
Quote«Крім кадрових проблем, підприємства зазначали й інші труднощі у роботі внаслідок війни: складний психологічний стан працівників, зупинення роботи на час повітряних тривог, перебої з енергопостачанням тощо. Також підприємства звертали увагу на більші проблеми із працеспроможністю працівників і більші потреби в додаткових інвестиціях та інноваціях для підвищення продуктивності», – підсумували у НБУ.
Подякувати 🎉