Facebook Pixel

Економіка буде відновлюватись повільно і ніхто не знає, як вона перебудується – Ваврищук

Економіка буде переважно відновлюватися темпами у 3-4-5% у наступні 2-3 роки. Для економічного стрибка потрібні нові інвестиції, для нових інвестицій – відсутність безпекових ризиків для планування на 5-15 років уперед. Структура відновленої економіки після вторгнення також невідома: вона може змінити структуру на користь сектору послуг, проте ніхто не знає напевне.

Таку думку висловив голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталій Ваврищук в інтерв’ю The Page.

Відновлення відбуватиметься переважно через збільшення споживання домогосподарств – населення буде більше витрачати коштів, або через збільшення обсягів експорту.

Quote«Відновлення економіки найближчими роками буде повільним. Тут не потрібно мати ілюзій. Допоки не буде суттєвого покращення безпекової ситуації, допоки не буде розуміння, що є хороші перспективи завершення війни на користь України», – розповів Віталій Ваврищук.

Проте навіть якщо росія перестане обстрілювати Україну і українські переселенці з-за кордону повернуться додому, ніхто не знає, які будуть ключові точки відновлення та інвестування.

Quote«Я не впевнений, що урядова політика має вибудовуватися з урахуванням якогось там бачення точок відновлення. Якою буде структура економіки, має вирішувати виключно бізнес», – пояснив експерт.

При цьому бізнес ймовірно більше переорієнтується на сферу послуг, ніж буде інвестувати у великі заводи. Оскільки загроза від росії може зберігатися у наступні десятиліття, інвестори будуть більше орієнтуватися на сектори з людським капіталом.

The Page поговорив з головою департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталієм Ваврищуком про те, як українська економіка проживе 2024 рік та вилікує економічні рани і чому ніхто не знає, якою вона буде за кілька років.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉