Україна має конкурентну перевагу у виробництві соняшникової олії та високоолеїнового соняшнику, кондитерської продукції та біоетанолу з кукурудзи, однак решта секторів переробної промисловості поки не мають унікальної пропозиції. Українські виробники також недозавантажували заводи з виробництва переробленої продукції до російського вторгнення, що свідчить про недостатню вигідність переробки для бізнесу.
Про це розповів аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев.
«Обсяги внутрішньої переробки соняшнику і сої за 5 останніх довоєнних років – 15-18 млн т. Потужності були недозаповнені на приблизно 5 млн т за цей же час. Минулорічні обсяги врожаю пшениці борошномельної якості – приблизно 12-15 млн т (сукупний врожай 25-30 млн т). Але ми переробляли лише 6 млн т пшениці за довоєнними показниками. Заводи з переробки пшениці були недозавантажені сировиною ще до вторгнення», – пояснює Мартишев.
Якби було вигідно переробляти, бізнес уже давно би побудував олійні заводи та млини.
Міністерство економіки хоче збільшити частку переробної галузі в українському ВВП з 10,3% до 20-25%. Для цього у відомстві розрахували потреби галузі протягом наступних 10 років: побудувати 570 заводів та залучити інвестиції у розмірі $90 млрд.
Після закриття морських портів Україна стала менше експортувати, тому чиновники та сам бізнес хочуть вивозити за кордон менший обсяг продукції, але за вищою ціною. Чи справдиться задум міністерства, писало в статті «Велика агропереробка. Чи злетить в Україні переробна промисловість, яку пропагує Мінекономіки»
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Ключові інсайти та практики клієнтського досвіду на 17’CUSTOMER EXPERIENCE CONFERENCE 26-27 вересня