Facebook Pixel

Після війни найшвидше відновилися галузі з коротким бізнес-циклом – Кузяків

За півтора року після повномасштабного російського вторгнення найлегше відновитися галузям із коротким бізнес-циклом, які обслуговують базові потреби людей. Тому першими відновилися харчова і текстильна промисловість, після блекаутів – торгівля ґаджетами.

Про це в інтерв’ю The Page розповіла Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень.

Інститут економічних досліджень щомісяця опитує 500 керівників підприємств, заміряючи економічну активність та очікування. У першій половині 2023 року ділова активність падала порівняно із 2022 і 2021 роками. У березні 2023-го була поворотна точка, активність весною відновилася рік до року – це тривало до середини літа.

Першими стали відновлюватися галузі, які обслуговують потреби українців у їжі, безпеці чи енергії (особливо під час блекаутів). Це галузі із так званим коротким бізнес-циклом. Відновлення для них легше через впевненість у завтра. Такі галузі також не повинні брати на себе ризик невизначеності у середньостроковій перспективі у наступні 2-3 роки.

Quote«Це добре для галузей із короткостроковим бізнес-циклом, наприклад, випіканні хліба. Саме тому галузі з коротким циклом, як-от харчова промисловість, почали реальне відновлення. Гірше тим, у кого довгий виробничий цикл – це певний ризик, інвестиція в майбутнє, яке нам повністю незрозуміло», – розповіла Оксана Кузяків.

Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень, досліджує ділову активність та бізнес-клімат в Україні. ІЕД – один з небагатьох незалежних дослідницьких центрів з дослідженнями про економіку, з яких можна сформувати враження про її загальний стан.

The Page поговорив з Оксаною Кузяків про те, як війна вплинула на економіки росії та України, за яких умов українська економіка буде зростати та чому російська виявилася стійкішою за прогнози.

Подякувати 🎉