Facebook Pixel

ВВП України зросте на 4,6% за 2024 – прогноз Мінекономіки

Українська економіка у 2024 році може зрости приблизно на 4,6%. Проте російські ракетні обстріли можуть погіршити цей показник. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на прогноз першої віцепрем'єр-міністерки Юлії Свириденко.

Quote«Очікуємо, що цього року економіка продовжить відновлення – принаймні на 4,5-4,6%. Звичайно, показники можуть бути гіршими через ракетні обстріли рф, насамперед української енергетичної інфраструктури, але базовий прогноз Мінекономіки поки що на рівні 4,6%», – повідомила Юлія Свириденко.

Що допоможе українському ВВП зрости на 4,6% у 2024

Свириденко назвала три головні фактори, які сприятимуть зростанню українською економіки:

  • Створення спільних виробництв з іноземними компаніями в Україні забезпечить додатковий приріст ВВП щонайменше на 3,6%, свідчать підрахунки Мінекономіки. У 2023-му принаймні 1% зростання економіки забезпечив розвиток ВПК України.
  • Розвиток експорту і вдосконалення транспортних шляхів. Зокрема, розширення морського коридору не лише на аграрний, а й на інші види експорту, у тому числі металургійний, а також товарів з високою доданою вартістю.
  • Розширення енергетичних можливостей України, розбудова нових енергетичних потужностей.

Україні потрібно будувати і розвивати децентралізовану високоманеврену генерацію, сказала Свириденко.

Quote«Відновлення, яке триває попри все – важливий аргумент на користь інвестицій в Україну навіть за таких складних умов. Адже історія знає небагато країн, які, перебуваючи у війні, демонстрували економічне зростання», – зазначила віцепрем’єрка.

Нагадаємо, Нацбанк прогнозував зростання української економіки на рівні 3% у 2024-му.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉