Facebook Pixel

Україна збільшила експорт з чорноморських портів до довоєнного рівня

Україна експортувала з портів «Південний», «Одеса» та «Чорноморськ» 25 млн тонн продукції українських аграріїв після виходу росії з Чорноморської зернової ініціативи влітку 2023 року. Експорт з цих портів досягнув довоєнного рівня. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на слова постпреда України при ООН Сергія Кислиці.

Скільки Україна експортувала з чорноморських портів від літа 2023

Після того, як росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи у липні 2023-го, 1300 суден вивозили продукцію тимчасовим морським маршрутом, який створила Україна та міжнародні партнери.

Зараз українську сільгосппродукцію доставляють по альтернативному морському коридору до 40 країн. Серед них Сомалі, Ефіопія, Кенія, Ємен, Нігерія та Судан, до яких відправили 8 суден з понад 200 тис. тонн зерна.

Україна вже експортувала з портів «Південний», «Одеса» та «Чорноморськ» 25 млн тонн продукції.

Quote«Це перевищує обсяг експорту за весь рік функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Також експорт з цих портів досягнув довоєнного рівня. Ми послідовно працюємо над збільшенням пропускної здатності всіх коридорів», – зазначив Сергій Кислиця.

За словами Кислиці, минулого тижня за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН Україна відправила до Судану чергову партію збіжжя, щоб допомогти 2 млн осіб. Загалом близько 400 млн людей у світі залежать від українського експорту продовольства.

Quote«Припинення російської окупації та ракетних атак на українські порти й інфраструктуру збільшить постачання продукції на світовий ринок, що посилить глобальну продовольчу безпеку», – сказав постпред України при ООН.

Нагадаємо, 17 липня 2023 року росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, у якій брали участь Україна, Туреччина, ООН та рф. Зокрема, за ініціативою росія мала розблокувати чорноморські порти для для експорту української продукції.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉