Facebook Pixel

У 2023 році ми наростили оборонку втричі, цього року очікуємо приріст у 6 разів — Мінстратегпром

Під час заходу Європейської Бізнес Асоціації Global Outlook: A Winning Vision Ганна Гвоздяр, заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості України, розповіла про те, як працює оборонний сектор України, і закликала бізнес долучатися до виконання замовлень для армії.

Оборонна промисловість у 2024 році — очікування

Quote«Потреби армії настільки великі, що нам навіть разом з партнерами дуже важко їх задовольнити у повному обсязі. Проте лише в минулому році ми наростили оборонку втричі, і цього року ми очікуємо приріст у шість разів», — зазначила Ганна Гвоздяр.

За словами Гвоздяр, Мінстратегпром намагається створити всі можливості для того, щоб цивільний бізнес, який зараз в умовах війни може переживати не найкращі часи, переходив на військові рейки.

Один з можливих напрямів — виробництво комплектуючих. Адже в Україні є великі виробники, які зараз змушені купувати їх за кордоном. Тим часом необхідне могли би виробляти українські цивільні компанії.

Чи можуть підприємства отримувати прибуток на оборонних замовленнях

Учасники заходу Global Outlook: A Winning Vision нагадали про певні прогалини в законодавстві, які не дозволяли українським компаніям отримувати прибуток на виконанні оборонних замовлень.

Quote«Це питання на сьогоднішній день вирішено. І ми максимально лібералізуємо зараз законодавство, для того, щоб усім було просто. Чому? Тому що військо потребує озброєння і забезпечення», — відповіла Ганна Гвоздяр.

Тобто тепер прибуткова складова входить у кошториси оборонних закупівель і оборонні підприємства мають отримувати прибуток.

Тим часом Мінстратегпром продовжує працювати над поліпшенням і полегшенням взаємодії з виробниками, щоб будь-яка компанія незалежно від форми власності могла отримати оборонні замовлення.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉