Facebook Pixel

Український ВПК може збільшити виробництво в 6 разів у 2024

Українські оборонні підприємства у 2023 році збільшили виробництво в 3 рази, а в 2024-му є потенціал збільшити його ще в 6 разів. Про це міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін розповів на пресконференції «Результати діяльності Мінстратегпрому та «Укроборонпрому» за 2023 рік».

Quote«Ми цього року збільшили виробництво втричі порівняно з минулим роком. Наші спроможності на наступний рік готові до зростання в шість разів, і ми рухаємося до їх подальшого збільшення. «Оборонка» стає локомотивом відновлення економіки», – наголосив Камишін.

Він додав, що оборонний комплекс готовий додати майже третину – 1,5% до прогнозного зростання ВВП України на 4,9% в наступному році.

80% оборонних підприємств в Україні – приватні

В оборонній промисловості України сьогодні задіяно 300 тис. осіб, які працюють в приблизно 500 компаніях, розповів голова Мінстратегпрому. Державний сектор становить близько 100 компаній, а більша частина (близько 400) – це приватні.

Частка виробництва приватних компаній вже наближається до державної, наголосив Камишін. Ще пару років тому в українському ВПК була майже повна монополія держави.

Україна може виготовити понад 1 млн FPV-дронів

Міністру довелося ще раз запевняти журналістів, що анонсований Президентом 1 мільйон українських FPV-дронів – це реальність.

«Ми спроможні виробити 1 мільйон плюс FPV-дронів, плюс понад 10 тис. ударних дронів середньої дальності та понад 1 тис. далекобійних ударних дронів (дальності 1000+ км)», – підкреслив він.

Саме FPV-дрони стануть дієвими game-changer, саме вони змінять перебіг війни, наголошує міністр.

За його даними, тільки один вітчизняний завод вже виробляє 45 тис. FPV-дронів на місяць, «і це тільки одна ділянка».

На закупівлю дронів в бюджеті передбачено 40 млрд грн, і «левова частка закупівель» вже припадає на дрони українського виробництва. Він подякував Мінцифри та ДССЗЗІ, які оперативно внесли зміни в нормативні акти» та дозволили долучитись до виробництва і державним, і приватним виробникам.

Quote«У нас вже є державні заводи, в яких контракт на виробництво дронів перевищує контракти на інші продукти, історично характерні для цих виробництв», – додав він.

Він також нагадав, що на майданчиках інтернет-торгівлі вже переважають пропозиції дронів українського виробництва, а не «мавіків».

Україна в 42 рази збільшила виробництво мінометних снарядів

Україна цього року збільшила виробництво:

  • мінометних снарядів – в 42 рази;
  • артилерійських — в 2,8 раза, включаючи снаряди калібрів 125 мм та 73 мм;
  • пострілів ВОГ-17 та ВОГ-25 для гранатометів;
  • патронів для стрілецької зброї;
  • боєприпасів для БПЛА;
  • БТР – наростили виробництво в 5 разів у листопаді 2023 року у порівнянні з весною;
  • протитанкових ракет – в 2 рази;
  • бронеавтомобілів – в 3,4 раза (СБА)

Також в листопаді 2023-го «Укроборонпром» виготовив 6 одиниць САУ «Богдана».

Чому Україна не почала масове виробництво власних снарядів калібру 155 мм

Проблемою є виробництво начинення для артилерійських снарядів калібру 155 мм – порохів стандарту НАТО.

Quote«У нас є дослідні зразки, але в цьому калібрі ми залежимо від партнерів та постачання дефіцитних порохів, які Україна ніколи не виробляла. Ми сподіваємось на підтримку наших партнерів у питанні порохів. Готові почати власне виробництво снарядів – частину елементів ми вже освоїли», – додав Камишін.

Він сподівається, що уряд ухвалить необхідні рішення для лібералізації ринку виробництва вибухових речовин, і цим займуться українські приватні компанії.

Також вже є «принципові домовленості» про спільне виробництво 155 калібру з двома виробниками з США. Проте на організацію та налагодження спільного виробництва піде щонайменше два роки.

Що таке FrankenSAM і де він працює

Олександр Камишін нагадав про проєкт FrankenSAMколи українську військову техніку ППО радянських часів переоснащують під сучасні снаряди західного зразка за допомогою технологій оборонпрому США.

На фронт вже пішли «перші зразки» такої техніки. Перші FrankenSAM цієї зими вже працюють на лінії фронту та захищають об'єкти критичної інфраструктури міст.

Портфоліо проєкту сягає 5 проєктів. Це радянські системи ППО, які вже використовують західні ракети середньої та великої дальності. На проєкті працюють декілька державних та приватних компаній.

Quote«Ми взяли наші радянські системи та разом з західними партнерами інтегрували їх з західними ракетами, західними пусковими установками і отримали на фініші новий гібрид, який дозволив мати власне ефективне ППО не за 5 років, а зараз», – описує Олександр Камишін.

Глава Мінстратегпрому впевнений, що український defence-сектор ще багато років після перемоги буде об'єктом для досліджень всіх стратегічних партнерів України.

Вітчизняний ВПК може отримати більше фінансування у 2024 році

Олександр Камишін впевнений, що оборонні видатки держбюджету будуть перерозподілені зі збільшенням частки на українських виробників військової продукції.

Quote«Сьогодні наші спроможності приблизно вдвічі більші, ніж наявне фінансування. Ми працюємо з Міноборони, Мінфіном, з прем'єром та Президентом, щоб знайти додаткове фінансування на цей сектор. Ми виробляємо значну частину лінійки, яка нам потрібна. Далі головне питання за системним нарощування виробництва, за дефіцитними компонентами і за належним фінансуванням», – пояснив міністр.

Пізніше він нагадав The Page, що з приблизно $50 млрд видатків на оборону, які заплановані в держбюджеті 2024 року, тільки $5 млрд припадає на закупівлю української продукції.

Що відбувається з будівництвом заводу Baykar

Завод турецької компанії Baykar сьогодні активно будується і має бути введений в експлуатацію менш ніж за півтора року. Так міністр відповів на запитання The Page.

Quote«З незрозумілих причин завод чомусь довго починав, але зараз активно будується. Я, власне, місяці два спостерігаю прогрес по роботах. На осінь заявлений строк був 1,5 року. Компанія почала будувати в Україні завод з повним циклом виробництва самостійно, без партнерів. Це хороша правильна історія», –

Чи була українською ракета, яка знищила ВДК «Новочеркаськ»

Міністр відмовився відповідати, чи була ракета, яка знищила російський десантний корабель «Новочеркаськ» в порту Феодосії, вироблена в Україні.

Quote«Ми про це завжди мовчимо. Ракетна програма – це найсекретніша, найважливіша програма в Україні. Я про неї ніколи не буду говорити. Але повірте мені, я і команда проводили достатньо робочого часу і ночі на полігонах, щоб у нас було чим вже працювати по російських територіях», – підкреслив Камишін.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉