Facebook Pixel

Іноземні компанії залучили $1,7 млрд інвестицій в Україну від лютого 2022

Міжнародні інвестиції в Україну зросли з $0,5 млрд у 2022 році до $1,2 млрд у 2023-му. Про це заявила керівниця KSE Institute Наталія Шаповал під час заходу Ukraine Business Compact Workshop.

Які іноземні компанії інвестували в Україні під час повномасштабного вторгнення

В Україну інвестували 43 глобальні компанії, серед яких:

  • Bayer – $65 млн інвестицій;
  • Carlsberg – $40 млн;
  • CEMARK, що входить до групи компаній CRH – $30 млн.

Які іноземні компанії планують інвестувати в Україну

12 компаній анонсували інвестиції в Україну, зокрема Baykar, що виробляє безпілотники Bayraktar TB2.

У вересні 2023-го турецька компанія оголосила про те, що готова вкласти $100 млн у завод, сервісний центр та штаб-квартиру у Києві. Будівництво заводу вже почалось у лютому 2024-го і триватиме, за очікуваннями, 12 місяців. У компанії зазначили, що Україну розглядають «як довгострокового стратегічного партнера, а не просто ринок збуту».

Також у 2023 році CRH, провідний виробник будівельних матеріалів у світі, підписала мандатний лист з ЄБРР щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні.

У проєкти в яких сферах найбільше вкладаються іноземні компанії в Україні

Зараз в Україні розробляють механізми підтримки інвесторів та пом’якшення інвестиційних ризиків. Уряд співпрацює з міжнародними організаціями та експортно-кредитними агентствами, а Мінекономіки займається розвитком агенції із залучення інвестицій.

Quote«Ми працюємо над розширенням страхування військових ризиків. У 2024-му ми зарезервували кошти на підтримку інвестиційних проєктів та розвитку індустріальних парків. Другий напрямок нашої роботи – залучення інвестицій через міжнародні фінансові інституції», — зазначив заступник міністра економіки України Володимир Кузьо.

Які сектори України мають найбільші інвестиційні можливості

Мінекономіки визначило п’ять ключових секторів з інвестиційними можливостями у $292 млрд:

  • енергетика;
  • транспорт та логістика;
  • сільське господарство;
  • «зелена» металургія;
  • критичні матеріали.
Quote«Пріоритетність цих галузей полягає в тому, що саме вони роблять значний внесок в економіку України, мають глобальний потенціал зростання, а також потребують заміщення зруйнованих потужностей», – зазначають у Мінекономіки.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉