Facebook Pixel

Які лазівки для отримання відстрочки від мобілізації вже не спрацюють відповідно до нового закону

Новий закон про мобілізацію 10449, підписаний президентом 16 квітня 2024 року, набуває чинності 18 травня. У цьому документі, зокрема, усунені деякі лазівки, які військовозобов’язані громадяни масово використовували, щоб отримати відстрочку від мобілізації. The Page з допомогою юриста розглядає найбільш поширені схеми отримання відстрочки від мобілізації, які більше не працюватимуть.

Відстрочка для батьків, що самостійно виховують дитину, обмежена — фіктивне розлучення не допоможе

Quote«Норму стосовно відстрочки від мобілізації для осіб, які самостійно виховують дитину, відкорегували таким чином, щоб уникнути поширених зловживань. Бо громадяни часто йшли на фіктивне розірвання шлюбу, отримували рішення суду про те, що дитину виховує батько, місце проживання дитини визначали з батьком, і таким чином чоловіки намагалися отримати відстрочку», — розповів у коментарі The Page Сергій Савинський, адвокат, радник Gracers Law Firm.

Проте, тепер фіктивне розлучення навряд чи допоможе чоловікові уникнути мобілізації. Адже новий закон про мобілізацію 3633-IX чітко визначає випадки, коли батько вважається таким, що виховує дитину самостійно. Тобто батькам-одинакам надається відстрочка від мобілізації, якщо мати дитини померла, позбавлена батьківських прав, визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

Фіктивне розлучення не допоможе отримати відстрочку. Фото: Pixabay

Фіктивне розлучення не допоможе отримати відстрочку. Фото: Pixabay

Відстрочка у зв’язку з доглядом за особою з інвалідністю надаватиметься у виключних випадках

Напередодні прийняття у Верховній Раді законопроєкту про мобілізацію №10449 Федір Веніславський, народний депутат, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, зазначив на бріфінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ, що можливість отримати відстрочку від призову тими, хто доглядає за особами з інвалідністю, була і залишається одним із найбільш поширених варіантів для зловживань. У підтвердження своїх слів Вениславський навів статистичні дані Мінсоцполітики, відповідно до яких кількість осіб, що отримали інвалідність після повномасштабного вторгнення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю для довоєнного періоду. Через це норму певним чином відкорегували.

Quote«Якщо раніше необхідною була просто наявність такої особи [батьків або батьків дружини з інвалідністю] — ця норма діяла автоматично, то наразі передбачається, що право на відстрочку надається тільки одному з членів родини, хто здійснює догляд за умови, що немає інших осіб, на яких, згідно з законодавством, покладається цей обов’язок», — попередив у коментарі The Page Сергій Савинський.

Тобто закон про мобілізацію встановлює, що у разі відсутності невійськовозобов’язаних родичів доглядати за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна людина з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

Сергій Савинський нагадує, що обов'язок доглядати за своїми непрацездатними батьками покладається на повнолітніх працездатних дітей. Тобто, наприклад, якщо у військовозобов’язаного сина матері з інвалідністю є рідна повнолітня сестра, відстрочка від мобілізації більше не діятиме, навіть якщо ця сестра перебуває за кордоном.

Обов'язок доглядати за своїми непрацездатними батьками покладається на повнолітніх працездатних дітей. Фото: Freepik

Обов'язок доглядати за своїми непрацездатними батьками покладається на повнолітніх працездатних дітей. Фото: Freepik

Обмежено придатні можуть поповнити лави ЗСУ

Важливою новацією закону про мобілізацію 2024 стає скасування статусу обмежено придатних. Тобто такі особи після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) будуть визнані або придатними, або непридатними.

Сергій Савинський для розуміння ситуації радить дочекатися запровадження нового положення, що регламентує проходження ВЛК, оскільки поки залишається дійсним наказ 402 Міністерства оборони, який визначає категорію обмежено придатних. За словами співрозмовника The Page, після запровадження нового положення протягом пів року всім обмежено придатним доведеться пройти ВЛК для встановлення, чи є вони придатними або непридатними.

Як попередив напередодні прийняття нового законопроєкту про мобілізацію в етері телемарафону Федір Веніславський, визнані таким чином придатними можуть бути мобілізовані, щоб поповнити вакантні місця в бойових підрозділах і бригадах.

Відстрочка для студентів скасовується, якщо вони здобувають другу освіту

У законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» також переглянуті умови надання відстрочки для здобувачів освіти.

Тобто відповідно до закону про мобілізацію 2024, призову на військову службу не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Студенти, що здобувають освіту вперше, матимуть відстрочку від мобілізації. Фото: Freepik

Студенти, що здобувають освіту вперше, матимуть відстрочку від мобілізації. Фото: Freepik

Сергій Савинський у коментарі The Page підтверджує, що відстрочка надається тільки тим студентам, які здобувають освітній ступінь вищий за раніше здобутий. Тобто якщо особа має ступінь молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра, далі вона має право на відстрочку, якщо здобуває освітній ступінь бакалавра, а бакалаври, відповідно, коли продовжуватимуть освіту в магістратурі, магістри — в аспірантурі, аспіранти — в докторантурі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉