Facebook Pixel

Час проходження кордону різко збільшився — юрист про наслідки нового закону про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію діє в Україні з 18 травня 2024 року. The Page з’ясовує, як тепер відбувається перетин кордону вантажним і пасажирським транспортом і якою є перша реакція бізнесу на нововведення.

Як військовозобов’язані перетинають кордон після 18 травня 2024 року

Марко Коломоєць, керівник юридичної компанії KSK LAW GROUP, пояснює The Page, що з 18 травня 2024 року закон зобовʼязує громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років при перетині кордону додатково предʼявити військово-обліковий документ.

Quote«На практиці багато чую від клієнтів, що на кордоні утворилися великі затори і час проходження кордону різко збільшився. На мою думку, це зумовлено тим, що йде додаткова перевірка військово-облікових документів, а це також займає час», — розповів Марко Коломоєць.

За словами співрозмовника The Page, ускладнення на кордоні у водіїв транспортних і логістичних компаній можуть виникати через застарілі військово-облікові дані. Тому для найшвидшого вирішення питань з перетином кордону чоловікам варто заздалегідь підготувати всі необхідні документи, перевірити їх термін придатності і оновити дані у разі, якщо це не було зроблено.

Quote«Як з 18 травня дійсно відбувається перетин кордону, чи виникають якісь питання, наразі говорити складно, адже минуло лише кілька днів – ми моніторимо ситуацію, але все ж поки скарг від компаній не отримували. Ба більше, з 18 травня військовозобов’язані чоловіки мають 2 місяці, аби оновити свої військові дані, тож, можна сказати, це поки перехідний період, і щойно він мине, вже можна буде робити певні висновки», — відповіли на запит The Page у Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА).

В ЄБА додають, що службовці Держприкордонслужби здобули право перевіряти військово-облікові документи також і у військовозобов'язаних жінок з медичною чи фармацевтичною спеціальностями.

Речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко в етері телемарафону підтвердив, що прикордонники почали перевіряти наявність військово-облікового документа з відповідною відміткою у певних категорій громадян. Мова йде про відмітку про відстрочку від призову або ж непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Він додав, що на кордоні необхідний саме паперовий військово-обліковий документ. Адже Резерв+ прикордонники не прийматимуть.

У кого перевірятимуть військово-облікові документи на кордоні

Обовʼязковою під час перетину кордону є перевірка військово-облікових документів у заброньованих від мобілізації, непридатних до військової служби за станом здоровʼя, багатодітних батьків, тих, хто самостійно виховує дитину тощо. Відповідне роз’яснення щодо категорій громадян, котрі підлягають обовʼязковій та необовʼязковій перевірці, напередодні 18 травня оприлюднили в ДПСУ.

Як бізнес реагує на нові правила мобілізації

Вже 18 травня, щойно новий закон про мобілізацію набув чинності, ЗМІ повідомили, що вздовж траси Київ — Одеса вишикувалися сотні вантажівок. Їх водії таким чином висловили обурення через вимогу надавати прикордонникам нові документи.

Страйк далекобійників на Одеській трасі. Скріншот відео.

«Звісно, якщо у законослухняного бізнесу будуть труднощі у виїзді водіїв для здійснення імпортних та експортних операцій — це точно буде негативно впливати на компанії. Адже ймовірними наслідками можуть бути псування продукції, зриви контрактів тощо. Проте, знову ж таки, про певний вплив змін, які відбулися з 18 травня, поки говорити зарано», — зазначають в ЄБА.

Як вже зазначалося, скарги про системні перешкоди у перетині кордону від бізнесу ще не надходили. Але бізнес-середовище обурюється через неналежну комунікацію з боку держави.

Quote«Водночас, чого б точно хотілося більше — це діалогу з органами державної влади щодо питань військового обліку, бронювання працівників, мобілізації загалом, — наголошують в ЄБА. — Адже наразі цей діалог дуже ускладнений і жодних обговорень не відбувається. Лише протягом останніх двох тижнів було прийнято близько десятка постанов КМУ, які впроваджують положення нового закону про мобілізацію. Проте жоден з цих документів не пройшов належного громадського обговорення і бізнес не мав змоги подати свої пропозиції».

Як зазначив у дописі у фейсбуці інвестиційний банкір Сергій Фурса, проблемою є не стільки мобілізація, скільки жахлива комунікація мобілізації, яка триває з грудня минулого року.

«Дійсно, щоб мобілізувати 300 тисяч, налякали кілька мільйонів, що уникають виходити з дому і не хочуть офіційно влаштовуватись на роботу. Тобто піар-ефект від мобілізації для бізнесу набагато страшніший за реальний ефект. І це треба розуміти», — пише Фурса.

Тим часом ринок праці страждає від нестачі передусім чоловічих робочих рук. Відповідно, водіїв на міжнародних маршрутах теоретично можуть замінити водійки, які не мають обмежень у перетині кордону і не переховуються від мобілізації. «Я не стикався з подібною практикою саме в цій сфері, але проводячи паралель з іншими галузями та розуміючи, що дефіцит на традиційно чоловічі професії зростає, можу зробити висновок, що саме такий варіант є більш зручним для підприємств», — коментує Марко Коломоєць.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉