Facebook Pixel

Для розвитку іпотеки в Україні потрібно оновити законодавство — НКЦПФР

Щоб іпотека запрацювала як бізнес і фінансовий інструмент, потрібні законодавчі ініціативи та оновлення інституту рейтингових агентств.

Про це Руслан Магомедов, голова Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР), заявив 7 лютого на стратегічній офлайн-сесії «Про війну без краваток: чого ми досягли та до чого готуємося», повідомляє пресслужба НКЦПФР.

Сьогодні іпотека працює тільки як механізм отримання житла та найпростіших інвестицій. Водночас Руслан Магомедов упевнений, що іпотека допоможе відновити Україну.

Quote«Ми працюємо над таким фінансовим інструментом, як сек’юритизація, щоб іпотека запрацювала саме так, як у всіх розвинених країнах. Для банків це стане ще одним ефективним інструментом. До ОВДП і облігацій місцевої позики можна додати іпотечні цінні папери. Для цього необхідні законодавчі ініціативи та перебудова інститутів рейтингових агентств. Над цим і працює комісія».

Руслан Магомедов упевнений: щоб залучити світових інвесторів на ринок капіталів, Україна має привести податкове законодавство у відповідність до міжнародних норм.

Quote«Адже зараз воно не дуже сприяє залученню інвестицій через цінні папери, оскільки преференції лише для ОВДП», — додав голова комісії.

Він нагадав, що НКЦПФР зараз працює над такими реформами, як-от:

  • сек’юритизація (форма фінансування через випуск цінних паперів, забезпечених активами);
  • інвестиційні рахунки;
  • віртуальні активи;
  • пенсійна реформа;
  • товарний ринок — розвиток агросектору;
  • реформа самої комісії (закон № 5865).
Подякувати 🎉