Facebook Pixel

Чому Німеччина активно не підтримує передачу Україні арештованих активів рф

Німеччина не підтримує ідею США конфіскувати частину від $300 млрд заморожених російських активів. У Берліні вважають, що арешт, а не заморожування коштів, може викликати претензії проти країни за злочини часів Другої світової війни. Про це пише The Wall Street Journal.

Як наслідки Другої світової війни впливають на рішення Німеччини щодо України

Німеччина підтримує ідею використовувати надприбутки від заморожених активів рф на користь України, водночас виступає проти повної конфіскації, як і ще кілька країн-членів ЄС. Вони переймаються, що це може вплинути на стійкість євро.

Берлін виплатив державам Антанти та тодішньому Радянському Союзу компенсацію за свою агресивну війну. Проте деякі країни досі вимагають від Німеччини сплатити репарації за злочини часів Другої світової війни.

Зокрема, з 2022-го Польща вимагала від Німеччини $1,3 трлн компенсації за вторгнення й окупацію, а Греція – $300 млрд з 2019-го.

Суди в Італії, куди нацисти вторглися після падіння фашистського режиму Беніто Муссоліні у 1943-му, останніми роками присудили виплати сім'ям жертв окупації. Тоді деякі італійські суди намагалися арештувати державні активи Німеччини, включаючи нерухомість в Італії, що належить німецьким школам і культурним, історичним і археологічним установам.

За це Німеччина подала позов проти Італію до Міжнародного суду ООН. Зараз очікується рішення суду. Влада Італії відмовилася зупинити справу, заявивши, що це порушить незалежність судів.

Quote«Міжнародне право забороняє особам подавати позови проти держав в іноземних судах, а державні активи захищені від арешту. Порушення цього принципу у випадку росії підірве давню правову позицію Німеччини», – заявили офіційні особи Берліна.

Андреас Реддер, професор новітньої історії в Університеті Йоганна Ґутенберга в Німеччині, підтвердив, що претензії Італії та Польщі проти Німеччини дійсні, як і те, що Берлін відмовляють повністю їх задовольнити. Проте уряди Німеччини зробили помилку, коли відмовились розглядати компроміс, що призвело до загострення проблеми.

Quote«Німеччина помилкова припустила, що проблему вирішено, і навмисно уникала цього питання протягом десятиліть, тому не варто дивуватися, що Польща та Греція тепер кажуть, що у них є незавершені справи», – сказав Реддер.

Німеччина також стверджує, що російські активи слід залишити недоторканими, щоб використовувати їх як заставу у будь-яких переговорах щодо припинення війни та щоб спонукати Росію віддати Україні окуповані території.

Ще однією причиною, чому Німеччина не хоче конфіскувати заморожені актриси рф, є захист німецьких компаній, які все ще працюють на ринку рф, каже Славомір Дебскі, голова аналітичного центру Pism.

За даними групи Leave Russia, яка виступає за вихід західних компаній з російського ринку, 272 німецькі компанії все ще працюють у росії.

Нагадаємо, у квітні 2024-го країни G7 заявили, що Захід не розморозить активи рф, поки росія не заплатить за збитки від війни в Україні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉