Facebook Pixel

Франція не підтримує передачу заморожених активів рф на користь України

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер публічно заявив, що не підтримує ідею передати близько $300 млрд із заморожених активів рф на користь України. У Франції вважають, що в міжнародному праві немає для цього достатньо підстав. Про це пише Reuters.

Quote«Будь-які подібні кроки мають повністю спиратися на міжнародне право та вимагають підтримки всіх членів «Великої двадцятки», включно з росією, Китаєм та іншими країнами, які критикували дії США щодо активів рф», – сказав Бруно Ле Мер.

Позиція країн G7 щодо заморожених активів рф

Лідери G7 протягом року намагаються домовитися, що робити з російськими суверенними активами, та ухвалити можливі рішення до червня 2024-го.

Quote«Це не обов’язково конфронтація. Ми продовжуємо кулуарні дискусії для досягнення спільної мети, шукаючи заходи, які відповідають міжнародному праву», – вважає заступник міністра фінансів Японії з міжнародних відносин Масато Канда.

У США підтримують ідею законно отримати доходи від заморожених російських активів і використати їх як заставу – один з контрзаходів проти росії. Джанет Єллен, міністерка фінансів США, нагадує, що Україні потрібна термінова допомога після двох років війни.

Єллен також підкреслює, що існують «вагомі міжнародні правові, економічні та моральні аргументи» для конфіскації активів рф. Проте з цим не погоджується міністр фінансів Франції.

Quote«Ми не вважаємо цю правову базу достатньою. Для цього потрібен широкий міжнародний консенсус. Ця правова база повинна бути прийнята не тільки країнами ЄС і G7, але й усіма державами-членами G20. Ми не повинні додавати жодного роду розбіжності між G20», – сказав Бруно Ле Мер.

До того ж росія обіцяє негайно відповісти аналогічними діями, якщо Захід продовжить арешт її активів.

Офіційні особи G7 підтримують ідею, що москва повинна заплатити за завдану Україні шкоду. Усе більше експертів впевнені в тому, що існує законний шлях для арешту заморожених активів, каже західний чиновник на умовах анонімності.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер виступає за використання відсотків, отриманих від заморожених російських активів, для підтримки України. Він назвав це «реалістичним кроком, який є юридично надійним і який можна швидко реалізувати».

Канада також погоджується, що потрібно просувати ідею із конфіскацією заморожених російських суверенних активів, щоб допомогти Україні.

Quote«Наступні кроки потребують додаткового обговорення, у тому числі й стосовно того, які з них відповідають міжнародному праву», – вважає Масато Канда.

Передача заморожених активів рф Україні стала особливо гострим питанням після того, як Палата представників Конгресу США під керівництвом республіканців заблокувала допомогу США Україні у $61 млрд.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉