Facebook Pixel

На Черкащині суд призупинив діяльність «Газмереж»

Київський окружний адміністративний суд призупинив дію ліцензії Черкаської філії «Газмереж». До цього було припинено ліцензію АТ «Черкасигаз» РГК Дмитра Фірташа.

Про це пише «Нафтогаз».

Наразі «Газмережі» подали скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду. Також компанія направить скаргу на дії судді, який ухвалив рішення, до Вищої ради правосуддя.

Як «Газмережі» стали обслуговувати абонентів Черкащини

Кабінет Міністрів передав в управління підприємству Групи «Нафтогаз» — «Чорноморнафтогаз» — раніше заарештовані активи операторів газорозподільних систем, зокрема пакети акцій «Харківгазу» та «Дніпрогазу» в травні 2022 року.

НАК «Нафтогаз України» у вересні 2022 року зареєструвала ТОВ «Газорозподільні мережі України» («Газмережі»), основним видом діяльності якого зазначено розподіл газу через місцеві (локальні) трубопроводи. У січні 2023 року «Нафтогаз» почав інтегрувати «Дніпрогаз» і «Харківгаз» у свою структуру, зокрема через зміну менеджменту. РГК назвав це рейдерським захопленням.

У травні 2023 року СБУ спільно з БЕБ провели обшуки у топменеджерів РГК, ТОВ «ЙЕ Енергія» та облгазів, пов'язаних із Фірташем. За даними БЕБ, топменеджери облгазів, що належать Фірташу, брали участь у розкраданні коштів з комунальних платежів, що призначалися для закупівлі газу. Надалі ці кошти виводилися на підконтрольні підозрюваним фірми та привласнювалися. Збитки, завдані державі за 2016 — 2022 роки, становили понад 18 млрд грн.

Суд обрав п’ятьом керівникам облгазів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави. Зокрема, очільнику АТ «Закарпатгаз» — 169 млн грн, «Львівгаз» — 155 млн грн, «Вінницягаз» — 186 млн грн, «Дніпропетровськгаз» — 160 млн грн і «Хмельницькгаз» — 228 млн грн. 25 травня керівникам АТ «Івано-Франківськгаз» і АТ «Сумигаз» вручили підозри. 15 серпня підозри отримали голови правління АТ «Криворіжгаз», АТ «Волиньгаз» та АТ «Чернігівгаз».

У вересні 2023 року «Газмережі» групи «Нафтогаз» розпочали розподіл блакитного палива на території Черкащини. У листопаді 2023 року ліцензії АТ «Черкасигаз» РГК Дмитра Фірташа було припинено. ТОВ Міжрегіональна торговельна компанія намагалась оскаржити рішення у Київському окружному адміністративному суді, але програла.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉