Facebook Pixel

Індонезія і Саудівська Аравія закликають ЄС не чіпати заморожені активи рф

Індонезія і Саудівська Аравія закликають ЄС не конфісковувати заморожені російські активи на користь України. Водночас країни G7 вже не розглядають ідею конфіскації активів рф і шукають альтернативні шляхи. Про це пише Financial Times.

Що відбувається із замороженими активами рф і що кажуть країни світу

У квітні 2024 року на зустрічі міністрів фінансів G20 у Бразилії країни вирішували, що робити із замороженими на Заході активами рф. Зокрема, міністри Саудівської Аравії та Індонезії виступили проти конфіскації активів на користь України.

Quote«Такі країни, як Індонезія та Саудівська Аравія, лобіюють у столицях ЄС не конфіскувати активи, переймаючись за майбутнє власних резервів, які зберігаються на Заході. Вони стурбовані, чи їхні гроші все ще у безпеці», – кажуть офіційні особи.

Інші країни розвинених економік розділилися у цьому питанні. США закликає повністю конфіскувати російські активи, що також підтримують Канада та деякі члени уряду Великої Британії, зокрема голова МЗС Девід Кемерон.

Водночас Японія, Франція, Німеччина, Італія і ЄС в цілому досі не розглядають це питання однозначно. Зокрема, вони бояться порушити міжнародний закон, негативно вплинути на валютний ринок, а також отримати відповідь від росії.

Quote«У нашій міжнародній правовій системі немає поліції. Це справді базується на повазі до міжнародного права. Ризик полягає в тому, що якщо ми просто почнемо ігнорувати ці принципи, вони можуть бути використані проти нас іншими державами, і ми створимо прецедент, який може мати небажані наслідки», – каже Філіп Вебб, автор дослідження Європарламенту про законність конфіскації активів рф.

Представники G7 в кулуарах кажуть, що більше не розглядають можливість конфіскації активів. Зараз вони шукають альтернативні способи отримати кошти від активів.

Скільки Захід заробив на заморожених активах рф з початку Великої війни

Бельгійський депозитарій цінних паперів Euroclear, де знаходиться найбільше активів рф, вже отримав понад €5 млрд надприбутку після сплати податків з початку повномасштабної війни.

У ЄС пропонують використати більшість теперішніх і майбутніх прибутків від російських активів у Euroclear для спільної закупівлі зброї для України. А весь прибуток, отриманий до середини лютого 2024-го, хочуть залишити депозитарію як буфер проти судових витрат і ризиків.

Водночас деякі чиновники ЄС побоюються щодо того, які наслідки такі дії матимуть після закінчення війни.

Quote«Якщо колись відбудуться мирні переговори, може виникнути ситуація, коли росія вимагатиме назад свої заморожені активи в обмін на територіальні поступки Україні. Ви не можете цього зробити, якщо ці активи вже під заставою», — каже один німецький чиновник.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉