Facebook Pixel

Саудівська Аравія та росія скорочують видобутки нафти

Найбільші експортери нафти Саудівська Аравія та росія продовжуватимуть скорочувати видобуток нафти до кінця року. Головна причина – зниження попиту та уповільнення економічного зростання, які тиснуть на ринки сирої нафти. Про це пише Reuters.

Обидві країни заявили, що у грудні 2023 можуть ще збільшити обсяг скорочень.

Саудівська Аравія скорочує видобуток на 1 млн барелів на добу (159 тис. куб. м), таким чином, у грудні 2023-го він зменшиться до 9 млн б/д (1,43 млн куб. м).

Quote«Саудівська Аравія скорочує видобуток нафти, щоб підтримати стабільність та баланс нафтових ринків. Це входить до запобіжних зусиль країн ОПЕК+», – пояснюють в міненерго королівства.

Після заяви Саудівської Аравії москва також оголосила, що до кінця грудня скоротить експорт сирої нафти та нафтопродуктів на 300 тис. барелів на добу.

У вересні 2023-го ціна на нафту сягнула річного максимуму у $98 за барель марки Brent. До листопада вона впала до $85 за барель попри війну в Ізраїлі.

Саудівська Аравія, фактичний лідер ОПЕК, вперше добровільно скоротила видобуток у липні на додачу до угоди про обмеження пропозиції, яку у квітні 2023-го погодили деякі члени ОПЕК+. У вересні королівство заявило, що продовжить додаткове добровільне скорочення до кінця 2023-го та переглядатиме це рішення щомісяця.

Червневе рішення ОПЕК+ вже обмежує поставки до 2024 року. Наступна зустріч альянсу має відбутися 26 листопада у Відні.

Що таке ОПЕК+

ОПЕК (The Organization of the Petroleum Exporting Countries/Організація країн-експортерів нафти) – це міжнародна організація, створена найбільшими нафтовидобувними державами, щоб стабілізувати ціни на нафту. У 2016 до 13 країн організації додали ще 10 (росію, Казахстан, Азербайджан, Мексику та інші), створивши новий формат ОПЕК+.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉