Facebook Pixel

«Буковель» планує побудувати ще два курорти

ТОВ «Буковель» хоче побудувати нові центри гірськолижного відпочинку — «Бистриця» та «Турбат». Про це пишуть Версії.

Для цього наприкінці 2022 року ТОВ «Буковель» звернулося за дозволом до двох сільрад – Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття). Останні, за даними видання, будівництво погодили. Наразі триває підготовка документів для будівництва.

Нові курорти «Турбат» і «Бистриця» мають розміститися на 1,4 тис. га та приймати 25 тис. людей одночасно. Обидва курорти межуватимуть із запланованим у 2016 році курортом на Свидовці та чинним курортом «Буковель». Сам Свидовець займатиме площу 1,4 тис. га та прийматиме 28 тис. людей одночасно.

Фактично утвориться один мегакурорт площею 3 тис. га на 65 тис. туристів одночасно. Це стане ледь не найбільшим курортним центром України.

map-svy-01.jpg

Проти забудови виступають екологи. На їхню думку, побудова курортів знищить червонокнижні рослини та тварин, що мешкають на території майбутньої забудови. А також призведе до забруднення місцевих озер.

Quote«Реалізувати нові проєкти Коломойського – це знищити чи пошкодити щонайменше 3 тис. га диких карпатських лісів, лук і річок. За наявними мапами, забудова, лижні траси та підіймачі пройдуть заповідними територіями, оселищами червонокнижних рослин і тварин, унікальними гірськими озерами Свидовця. Крім того, лише курорт «Свидовець» – це майже 9 тис. кубометрів використаної води кожен день і так само стічних вод. Якщо додати 2 нові курорти, вийде під 15 тис. кубометрів щодня. З огляду на те, що в 2022 році посуху відчували навіть мешканці високогір’я, а «Буковель» за багато років проблему стічних вод так і не розв'язав, наслідки є очевидними», – зазначає біолог ГО «Українська природоохоронна група» Єгор Гриник.

За словами Єгора Гриника, через зміну клімату в майбутньому зими будуть менш сніжними, а річки – менш водними. Курорту доведеться використовувати дефіцитну воду для штучного снігу, і на інтереси громад нижче за течією навряд чи хтось зважатиме.

За даними Youcontrol, ТОВ «Буковель» належить групі «Приват» Ігоря Коломойського.

Нагадаємо: вчені прогнозують, що до середини 21 століття гірськолижний відпочинок стане занадто дорогим для середнього класу, а більшість зимових курортів закриються.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉