Facebook Pixel

Індійська вакцина Covishield: що Степанов везе в Україну

Індійська вакцина Covishield: що Степанов везе в Україну. Фото: pixabay

Індійська вакцина Covishield: що Степанов везе в Україну. Фото: pixabay

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов домовився про постачання індійської вакцини Covishield, яку виготовляє Serum Institute в Індії. Ця вакцина є аналогом препарату AstraZeneca і виробляється за її ліцензією.

Міністр запевнив, що особисто проконтролював відвантаження першої партії індійського аналога вакцини AstraZeneca.

Крім того, Serum Institute додатково поставить в Україну 5 млн доз вакцини проти коронавірусу Novavax. Загалом Україна очікує вакцину Novavax обсягом 15 млн доз. Перші постачання заплановано на липень 2021 року.

Цикл публікацій про вакцини проти коронавірусу від The Page:

1

Що відомо про Covishield

Covishield — назва вакцини від Astra Zeneca, яку виробляє найбільший індійський виробник вакцин Serum Institute. Інститут виробляє понад 50 млн доз різних препаратів на місяць.

Вакцину Covishield виготовляють з ослабленої версії вірусу — аденовірусу шимпанзе. Вчені модифікували його, щоб він був схожий на коронавірус. Варто зазначити, що така вакцина не може спричиняти ковід.

Covishield спонукає імунну систему виробляти антитіла та готує організм для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Вакцинація складається з двох вакцин, щеплення роблять з інтервалом 4 — 12 тижнів. Препарат можна зберігати за температури від 2°С до 8°С. Вартість однієї дози складе $3.

2

Ефективність вакцини Covishield

Міжнародні клінічні випробування вакцини від Astra Zeneca показали, що в разі введення половини дози, а потім щеплення повною дозою ефективність досягає 90%.

Однак неопубліковані дані свідчать про те, що тривалість проміжку часу між першим і другим щепленням впливає на ефективність вакцини. Так, у групі, де проміжок часу між щепленнями був більше, ефективність після першої дози сягає 70%.

3

Побічні ефекти вакцини Covishield

Найпоширенішими можливими побічними ефектами вакцини є: біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці в місці ін'єкції, втома, озноб або гарячка, головний біль, нудота, біль у суглобах або м'язах. Вакцина також може спричинити утруднення дихання.

Крім того, фіксують блювоту та діарею. У мінімальній кількості було зафіксовано також зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі та висипання.

Контекст. Наприкінці січня Степанов говорив, що вакцинація проти коронавірусу в Україні почнеться орієнтовно 15 лютого. Однак у призначений день нічого не відбулося, оскільки вакцина до країни не надійшла. Степанов пізніше пояснив, чому це сталося.

Народна депутатка від «Слуги народу» Ірина Верещук повідомила, що Степанова можуть відправити у відставку, якщо до кінця лютого в Україні не почнеться вакцинація.

На початку лютого НАБУ почала розслідування проти глави МОЗ через можливі махінації із закупівлею вакцин. Річ у тім, що Міністерство охорони здоров'я хоче закупити вакцину Sinovac через приватну фірму за ціною $17,85 за дозу, хоча ДП «Медзакупівлі» вело переговори щодо її придбання за ціною $3.

Степанов заявив, що розслідування НАБУ справи про закупівлю вакцин проти коронавірусу негативно вплине на переговори з виробниками препаратів.