Facebook Pixel

Перша вакцина проти коронавірусу в Україні: що потрібно знати про AstraZeneca

Що відомо про британську вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Фото: pixabay

Що відомо про британську вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Фото: pixabay

1 червня 2021 року МОЗ зареєстрував вакцину AstraZeneca європейського виробництва для екстреного медичного застосування. Вона виробляється в Італії. Вже до кінця тижня в рамках глобальної ініціативи COVAX в Україну прибуде 705 600 доз вакцини.

The Page зібрали всю інформацію про британську вакцину проти коронавірусу AstraZeneca.

Цикл публікацій про вакцини проти коронавірусу від The Page:

1

Що відомо про вакцину AstraZeneca

Експерти ВООЗ рекомендують використовувати вакцину AstraZeneca і Оксфордського університету (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) всім дорослим старше 18 років. Однак нею не варто робити щеплення дітям та людям з алергією. Вакцинація складається з двох щеплень з інтервалом 8-12 тижнів.

Також вакцину рекомендували Європейське агентство лікарських засобів, а також британське Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних виробів. В Україні вакцина від коронавірусу коштуватиме близько 3 євро.

2

Ефективність вакцини AstraZeneca

Вакцина проти коронавірусу від AstraZeneca забезпечує хороший рівень захисту від ковіду. Основні випробування показали, що вакцина має близько 60% ефективності. Водночас побічні ефекти проявляються в легкій та помірно тяжкій формі та зникають протягом декількох днів.

Крім того, жоден із інгрідієнтів не може викликати коронавірус. Також згідно з попереднім аналізом, у осіб, які отримали вакцину, рівень захворюваності ковідом знизився.

Водночас поки що невідомо, наскільки вона ефективна для тих, хто вже перехворів на коронавірус.

Також вакцину можна вводити людям з ослабленим імунітетом. Крім того, не очікується жодного ризику від грудного вигодовування після вакцинації, однак перед щепленням варто проконсультуватися з лікарем.

3

Побічні ефекти вакцини AstraZeneca

Найбільш поширеними можливими побічними ефектами вакцини AstraZeneca були:

  • біль,
  • почервоніння,
  • свербіж,
  • набряк або синці на місці ін'єкції,
  • втома,
  • озноб або гарячка,
  • головний біль,
  • нудота,
  • біль у суглобах або м'язовий біль.

Побічні ефекти проявлялися у більш, ніж однієї особи з десяти.

Блювота та діарея були також зафіксовані у менш, ніж однієї особи з десяти. Також у мінімальної кількості було зафіксовано зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі та висипання.

В Данії тимчасово зупинили кампанію вакцинації препаратом AstraZeneca. Це було зроблено як запобіжний захід, поки триває повне розслідування повідомлень про утворення згустків крові в людей, які отримали вакцину, включно з випадком, коли людина померла. Деякі інші держави ЄС також тимчасово зупинили вакцинацію цим препаратом. Але згідно із заявою ЕМА, вакцина не збільшує ризик виникнення тромбів. Її застосування можна продовжувати.

4

AstraZeneca і CoviShied – це одне й те саме?

CoviShield – це аналог AstraZeneca. Останні уклали угоду з індійським Serum Institute of India. Угода стосується виробництва вакцини за ліцензією AstraZeneca.

AstraZeneca індійського виробництва отримала назву CoviShield.

Перше щеплення проти коронавірусу препаратом CoviShield в Україні зробили 24 лютого. У Києві процес вакцинації почався 25 лютого.

5

Чому AstraZeneca стала Vaxzevria

25 березня 2021 року вакцина AstraZeneca офіційно змінила назву на Vaxzevria. Це сталось через відмови від користуванням вакциною через випадки тромбів та порушення згортання крові у людей, які отримали вакцину. Норвегія, Швеція, Фінляндія, Ісландія та Ірландія не відновили використання вакцини навіть після повідомлення ЕМА, де сповістили, що доказів зв’язку виникнення тромбів з використанням вакцини AstraZeneca немає.

Зміна назви не спричинить змін в самому препараті, однак може змінитися упаковка.

6

Корейська вакцина AstraZeneca-SKBio

Україна 21 квітня зареєструвала вакцину від AstraZeneca, яку виробляє в Південній Кореї компанія SK Bioscience. Препарат надійде до країни в рамках ініціативи COVAX.

23 квітня прибула партія корейської вакцини. Її частина піде на другу вакцинацію тих, хто вже вакцинувалася CoviShield.

Вакцину AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, дозвіл на її використання також надали Велика Британія, Європейський Союз, Індія та Канада.