Facebook Pixel

«Шукачі роботи звертають увагу на компанії, які підтримують родини», — Марина Саприкіна, CSR Ukraine

Коли в лютому 2022 року росія вторглася в Україну, для громадян пріоритетом стала безпека власних родин, а соціально-відповідальний бізнес сфокусувався не лише на підтримці своїх співробітників, а й їх найближчого оточення — сімейного кола. Щоб дослідити цю тенденцію, «Центр розвитку КСВ» (CSR Ukraine) спільно з The Page ініціюють нове дослідження — Індекс «Кращі компанії, дружні до родини-2023». Щоб взяти участь у ньому, роботодавці мають заповнити анкету.

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ», розповідає, чому роботодавці звернули увагу на підтримку родин персоналу і як ця тенденція поширюється в Україні під час повномасштабного вторгнення. Співрозмовниця The Page пояснює, чому українському бізнесу має бути цікава участь в опитуванні «Компанії, дружні до родини-2023».

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ». Фото: Фейсбук Марини Саприкіної

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ». Фото: Фейсбук Марини Саприкіної

Чому бізнес стає дружнім до родин співробітників

Коли і під впливом яких факторів для бізнесу стало актуальним впровадження політики, дружньої до родини (Family Friendly Policies)?

QuoteУ світі впровадження політики, дружньої до родини (Family Friendly Policies), стало актуальним для бізнесу внаслідок кількох факторів. Насамперед, це COVID. Тоді у жінок збільшилася «друга зміна» роботи — тобто, неоплачувана хатня праця. Більше того, жінки частіше втрачали роботу через те, що їм було важко поєднувати сімейні та професійні обов'язки. І, звичайно, COVID та закриті через пандемію дитячі садки продемонстрували, що компанії, які хочуть залучати людей на вакантні посади, мають звернути увагу на політики, дружні до родини.
Світовий досвід підтверджує, що жінкам важко поєднувати сімейні та професійні обов'язки. Фото: Pixels

Світовий досвід підтверджує, що жінкам важко поєднувати сімейні та професійні обов'язки. Фото: Pixels

Для бізнесу яких країн більш властива така політика? Чи охоплює ця практика Україну?

Для багатьох скандинавських країн, як-от Швеція, Данія, Норвегія, політики, дружні до родини, є важливою складовою соціально-економічної системи. Там пропонують оплачувані відпустки для обох батьків, гнучкий графік роботи, допомогу у догляді за дітьми та інші програми.

Україна теж рухається у цьому напрямку. Країна вже має деякі законодавчі акти, що регулюють питання відпусток для батьків. Також нещодавно прийнята Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року, де є стратегічна мета: створення сприятливих умов для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків. Серед заходів передбачається пошук кращих практик компаній, дружніх до родини, навчання роботодавців кращим практикам, сприяння створенню дитячих садочків.

Як бізнес в Україні підтримує родини співробітників під час війни

Як саме український бізнес реалізує дружню до родин політику і як ця практика трансформувалася під час великої війни?

Для українських компаній під час повномасштабного вторгнення турбота про родини співробітників стала маст хев. За даними дослідження Європейської Бізнес Асоціації, основним пріоритетом бізнесу у стратегіях сталого розвитку у 2022 році була підтримка співробітників, співробітниць та членів їхніх родин у питаннях релокації, виплати зарплати при вимушеному простої, компенсації сім’ям поранених унаслідок військових дій, у створенні безпечних умов, як-то облаштування укриттів та бомбосховищ.

Зокрема, компанії почали організовувати дитячі кімнати та садочки, щоб допомогти батькам піклуватися про дітей. Працівники дарують лояльність таким компаніям, оскільки подібні кроки формують повну довіру між працівниками та роботодавцем.

Щоб допомогти співробітникам деякі компанії організовували корпоративін дитячі кімнати. Фото: Pixels

Щоб допомогти співробітникам деякі компанії організовували корпоративін дитячі кімнати. Фото: Pixels

Тобто впровадження політики дружньої до родини компанії добре впливає на бренд роботодавця і створює певні конкурентні переваги для бізнесу?

QuoteСьогодні впровадження таких політик є необхідністю. По-перше, вже є згадана вище Національна стратегія, по-друге, війна і відсутність бомбосховищ в деяких школах говорить про те, що компанії мають взяти відповідальність за родини своїх співробітників. Особливо це посилюється зараз, коли на ринку праці справжній кадровий голод. Тому підтримка родин співробітників — ще один внесок у формуванні лояльності працівника до компанії. З іншого боку, шукачі роботи звертають увагу саме на компанії, які підтримують родини.

Як і для чого в Україні проводять рейтинг кращих компаній, дружніх до родини

«Центр розвитку КСВ» спільно з The Page ініціювали нове дослідження — Індекс «Компанії, дружні до родини-2023». Наскільки це важливо і чому роботодавцям варто взяти участь в опитуванні?

QuoteЦя ініціатива точно відповідає Національній стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці та цілі з укладання кращих практик. Більше того, цей Індекс стане таким собі бенчмаркінгом, щоб зрозуміти, де компанії знаходяться зараз і що їм варто покращити, щоб бути більш конкурентоспроможними.

За якими критеріями визначатимуться компанії, дружні до родини?

Ми оцінимо такі категорії індексу:

  • корпоративна культура;
  • робоче місце;
  • графік роботи;
  • програми безпеки та підтримки співробітників та членів їхніх родин;
  • програми соціальної та матеріальної підтримки працівників та їхніх родин і програми підтримки співробітників та членів їхніх родин, які повернулися з війни.
Для бізнесу стають актуальними програми підтримки співробітників та членів їх родин, які повернулися з війни. Фото: Depositphotos

Для бізнесу стають актуальними програми підтримки співробітників та членів їх родин, які повернулися з війни. Фото: Depositphotos

Одним з важливих моментів Індексу-2023 року є фокус на психологічну підтримку та підтримку ветеранів. Тому компанії-учасниці Індексу зможуть продемонструвати соціальну відповідальність та ESG стратегії в контексті соціальних показників, привернути увагу громадськості та талановитих фахівців до свого бренду роботодавця, зробити внесок в покращення репутації компанії, зрозуміти кращі практики, до яких потрібно йти.

Анкета рейтингу «Компанії, дружні до родини-2023»

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉