Facebook Pixel

Цей день в історії. 15 квітня почались протести на площі Тяньаньмень у Китаї

Цей день в історії. 15 квітня 1989 року почались протести на площі Тяньаньмень в Китаї

Цей день в історії. 15 квітня 1989 року почались протести на площі Тяньаньмень в Китаї

15 квітня у світі відзначають Міжнародний день культури, День мистецтв, День аніме, в Казахстані та Грузії – День кохання, у США – день податкових декларації, а в Північній Кореї – День сонця на честь дня народження диктатора Кім Ір Сена, діда чинного диктатора Кім Чен Ина.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 15 квітня в Україні та світі.

У 1657 році козацька рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія.

У 1861-му президент США Авраам Лінкольн закликав 75 тис. добровольців на захист від повстання південних штатів, яке незабаром переросло в громадянську війну в США.

150 років тому, 15 квітня 1874 року, паризькі художники-імпресіоністи Клод Моне, Огюст Ренуар, Каміль Пісарро, Поль Сезанн та Едгар Деґа відкрили прямо на бульварі Капуцинів свою власну виставку.

У 1896-му в Афінах закрилися перші Олімпійські ігри.

У 1912-му в Атлантичному океані затонув лайнер «Титанік». Його перша та остання подорож тривала 5 днів. Він затонув о 2:20 ночі, через дві години та сорок хвилин після зіткнення з айсбергом. Врятуватися та вижити у крижаній воді змогли тільки 710 з 2224 пасажирів та членів екіпажу.

105 років тому, 15 квітня 1919 року, у Радянській Росії видано декрет «Про табори примусових робіт». Згодом вони переросли в систему ГУЛАГ.

У 1923-му інсулін вперше запровадили як загальнодоступні ліки для людей з діабетом. Цей факт, до речі, згадується у фільмі «Вбивці квіткової повені», що став лауреатом премії «Золотий Глобус 2024».

У 1950-му МВС СРСР наказало залишити виселених із Західної України оунівців навічно в спецпоселеннях.

У 1955 році в містечку Дес Плейнс, штат Іллінойс, відкрився перший ресторан франшизної мережі «Макдональдз». За рік до того продавець міксерів для молочних коктейлів Рей Крок в Каліфорнії зайшов до гамбургерної, що належала братам Річарду та Морісу МакДональдам. Крок був вражений ефективністю та швидкістю роботи ресторану. Він вмовив братів створити франшизу на концепцію та технологію ресторану швидкого харчування та передати її йому. В 1961-му Крок викупив франшизу у братів та почав швидку експансію «Макдональдза» у світі.

35 років тому, 15 квітня 1989 року, в Пекіні на площі Тяньаньмень почалися протести студентської молоді, спровоковані смертю ексгенсека Компартії Китаю Ху Яобана, який у 1986-му проголосив курс Китаю на швидкі реформи, за що був усунений від влади. Кількість студентів на площі зростала постійно. Вперше поліція розігнала демонстрацію 20 квітня. Протести посилювалися по всій країні аж до 4 квітня, коли для придушення демонстрації влада застосувала танки.

30 років тому, 15 квітня 1994 року, Україна увійшла до економічного союзу країн СНД на правах асоційованого члена.

П’ять років тому, 15 квітня 2019 року, в Парижі спалахнув Собор Паризької Богоматері.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉